Janne Mäkinen: Puolesta hengen ja heimon ja maan.

Kansakuntaamme on kohdannut muun maailman tavoin täydellisen yllättävä ja ennalta-arvaamaton muuttuja, musta joutsen, nimeltään koronavirus. Tämä muuttuja on läpitunkevalla voimallaan muovannut pysyvänä, tuttuna ja turvallisena pitämäämme maailmanjärjestystä jo nyt perustavanlaatuisella tavalla. Meidän jokaisen arkirutiinit ovat muuttuneet. Jokainen meistä on joutunut sopeutumaan ja joutuu sopeutumaan myös jatkossa. Me elämme uudessa maailmassa.

Meillä ihmisillä on valitettavan usein tapana ajatella vastuunkantamisen kuuluvan jonkun muun harteille. Myönnän, syyllistyn tähän helposti itsekin. Koronaviruksen keskellä on helppoa ajatella, että vastuu kriisistä kuuluu pelkästään päättäjillemme. Näin ei kuitenkaan ole.

Pääministeri Marin peräänkuulutti Helsingin sanomien haastattelussa jokaisen kansalaisen vastuuta kriisistä selviämisessä. ”Olemme tässä tilanteessa yhdessä. Siis me kaikki, valtio, yksityinen sektori, kolmas sektori. Meidän ihan kaikkien pitää toimia niin, että tästä selvitään.” Toteaa Marin. Viisaita sanoja pääministeriltämme.

Yhteinen vihollinen yhdistää, sanotaan. Ja yhdistymistä nyt tarvitaan. Vastuu kriisin ratkaisemisesta ei kuulu pelkästään ympäripyöreitä päiviä tekeville päättäjillemme, vaan minulle ja sinulle – meille kaikille. Meistä jokaisen on tässä tilanteessa käännettävä katse itsestämme ihmisiin ympärillämme ja kysyttävä: Mitä juuri minä voin tehdä lähimmäisteni eteen?

Yksinkertaisin ja tärkein yksittäinen vastuunkantamisen väylä juuri nyt on todella noudattaa viranomaisten ohjeita. Niitä vastaan kapinointi on suurinta vastuun pakoilua ja sivistymättömyyttä, mitä tässä tilanteessa kuvitella saattaa. Rajoitukset ovat voimassa yhteisen hyvän nimissä. On sivistystä ymmärtää laaja kokonaisuus.

Vastuuta voi tämän lisäksi kantaa muilla tavoilla. Teknologinen kehitys mahdollistaa meille tässä hetkessä lähes rajattomat mahdollisuudet erilaisiin auttamisen tapoihin. Mieti, voitko sinä esimerkiksi auttaa tuttavapariskuntaasi kotikoulunkäynnin ohjaamisessa etäyhteyksillä tai oman kaupungin pienyrittäjää lahjakortin ostamisella verkkokaupasta. Perinteisemmin helppo auttamisen tapa on tarjota kaupassakäynnin apua riskiryhmään kuuluville vaikkapa taloyhtiön ilmoitustaululla. Ostokset voi jättää oven taakse ilman kontaktia. Auttamisen mahdollisuudet ovat rajattomat, kun luovuutta uskaltaa käyttää!

Elämää on koronaviruksen jälkeenkin, vaikka juuri nyt siltä ei helposti tunnukaan. Koronaviruksen jälkeisenä aikana meistä jokaisella on jälleen mahdollisuus tavata rajattomasti ystäviämme yhteisten lounaiden tai kahvihetkien merkeissä kotikaupunkimme suosikkiravintolassa. Mutta nyt ei ole sen aika. Kysy ystäväsi kuulumiset soittamalla ja varmista suosikkiravintolasi selviytyminen lahjakortin ostamisella. Kaikkien on kannettava vastuu. Yhteistyöllä tästä noustaan.

Kriiseillä on muiden muutosten ohella tapana muokata myös arvopohjaamme. Ulkoisen muuttujan ravistelussa arvoasteikoltamme putoaa liian korkealle kivunneita asioita. Toivottavasti yksilökeskeisyyden ohittaa yhteisöllisyyden arvostaminen tai mammonan vaalimisen terveyden kunnioittaminen. Kaiken jälkeen jäljelle jää aidosti merkittävät asiat. Nyt on aika kantaa vastuuta, puolesta hengen ja heimon ja maan.


Janne Mäkinen
Varapuheenjohtaja

Share the Post:

Related Posts