Huolellisuutta asumistuen uudistamiseen, hallitus!

Keskustaopiskelijoiden pitkän aikavälin tavoite on vastikkeeton perustulo. Emme kuitenkaan usko kaikessa viisaudessankaan hallituksen ottavan perustuloa käyttöön, joten annamme muutaman suosituksen ja parannusehdotuksen hallitusohjelmassa esiteltyyn asumistuen kokonaisuudistukseen.

 

  • Uudistuksen lähtökohtana tulee olla, ettei se monimutkaista jo ennestään vaikeaselkoista opiskelijan sosiaaliturvajärjestelmää. Lisäksi on tärkeää huomioida, että elinkustannusten nousu koskettaa opiskelijoitakin, eivätkä tulevat uudistukset saa edelleen kurjistaa heidän arkeaan, toteaa Keskustaopiskelijoiden 2. varapuheenjohtaja Lassi Oikkonen

 

Hallitusohjelmassa esitetään, että jatkossa asumistuen kuntaryhmät 1 ja 2 yhtenäistetään tasolle 2. Aiemmin  esimerkiksi Helsingissä olevaan yksiöön on voinut saada enemmän tukea kuin turkulaiseen yksiöön. Vuokratason ollessa korkeampi Helsingissä, on perusteltua, että helsinkiläinen opiskelija saa enemmän asumistukea. 

 

  • Pidämme tätä huonona uudistuksena. Keskustaopiskelijoille jokainen opiskelija on tärkeä, koko Suomessa. Tämä tarkoittaa keskustaopiskelijoille sitä, että Helsingin vuokratason ollessa korkeampi, tulee siellä maksaa korkeampaa asumistukea. Myös helsinkiläisellä opiskelijalla on oikeus kohtuulliseen asumiseen, Oikkonen painottaa

 

Hallitusohjelman mukaan opiskelijoiden yleisen asumistuen rinnalle selvitetään ja kehitetään yhteisasumista suosiva ja taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto. Keskustaopiskelijat suhtautuvat toiveikkaasti tähän tavoitteeseen. 

 

  • Tämähän kuulostaa upealta. Valitettavasti hallituksen kaavailemat ARA-rahoituksen leikkaukset ovat tavoitteelle isku vasten kasvoja. ARA-rahoituksen leikkaus vähentää opiskelija-asuntojen, myös solujen sekä laatua että määrää.Toivottavasti hallitus yhtyy Keskustaopiskelijoiden pitkäaikaiseen tavoitteeseen siitä, että jatkossa asumistukea hakeva opiskelija tulkitaan aina omaksi ruokakunnakseen. Tämä suosii yhteisasumista vaihtoehtona, huomauttaa Keskustaopiskelijoiden 1. varapuheenjohtaja Lauri Salo. 

 

Keskustaopiskelijat odottavat mielenkiinnolla uudistuksia opiskelijan asumistukeen. Toivomme, että uudistuksissa hallitus pitää mielessä opiskelijan riittävän toimeentulon ja oikeuden kohtuulliseen asumiseen koko Suomessa, jokaiselle opiskelijalle.

 

Lisätietoa:

Yhteystiedot

© 2023 Keskustaopiskelijat
webDesign: Mekanismi »