KOL: Eläkeikä porrastettava tulojen mukaan

KANNANOTTO

23.5.2012

KOL: Eläkeikä porrastettava tulojen mukaan

 

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) vaatii eläkeiän sitomista eliniänodotteeseen. Eläkeikää nostettaessa on myös huomioitava väestöryhmien erilainen eliniänodote sekä ansiotaso.

 

Hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisen kannalta välttämätön eläkeiän nosto on toteutettava tasa-arvoisesti. Enemmän tienaavien on työskenneltävä pidempään kuin pienituloisten. Pitempään elävien ja usein kevyemmissä tehtävissä työskentelevien on kannettava suurempaa vastuuta eläkejärjestelmän rahoittamisesta.

 

–          Pienempien tuloluokkien odotettavissa oleva elinikä ei ole kasvanut samalla vauhdilla kuin hyvätuloisten. Olisi outoa, mikäli eläkeikää nostettaessa yhteiskunnan heikompiosaiset maksaisivat yltäkylläisten pitemmät eläkevuodet, ihmettelee KOL:n puheenjohtaja Petri Honkonen.

 

KOL vaatii selvityksen tekemistä siitä, onko eläkeikä mahdollista määrittää elinkaaritulojen mukaisten tuloluokkien eliniänodotteen perustella. Hyvätulosten pitemmät työurat kasvattaisivat eläkerahastojen kakkua ja vähentäisivät maksurasitetta.

 

–          Kysymys on oikeudenmukaisuudesta. Paremmin ansaitsevien työurat ovat lyhyempiä yhteiskunnan tukemien pitkien opiskeluvuosien johdosta. Pitkällä sihdillä on puututtava pienituloisten lyhyempiin elinikiin. Sitä ennen on tehtävä tarvittavat toimet epätasa-arvoisen tilanteen kompensoimiseksi. Eläkejärjestelmän kehittäminen on tärkeä askel kohti oikeudenmukaisempaa Suomea, Honkonen jatkaa.

 

Lisätietoja:

 

Puheenjohtaja Petri Honkonen, 050 3897260, petri.honkonen(at)keskustaopiskelijat.fi

Yhteystiedot

© 2023 Keskustaopiskelijat
webDesign: Mekanismi »