Oförsagd: Better Finland, therefore I design

Therefor I Design on Rovaniemi Designweekin yksi tunnuslause. ”Therefor I Design” – siksi muotoilen.

Muotoilu on laaja käsite, joka kätkee alleen niin tuote-, palvelu- kuin strategiasuunnittelun. Muotoilu kätkee alleen niin käyttöesineet kuin palvelutkin.

Muotoilua ovat siis niin huonekalut kuin veroviraston vuorojonotkin.

Design ja muotoilu ovatkin yhä suurempi osa suomalaista osaamista ja arkea. Suomalaisen osaamisen, tuotekehityksen kulmakivenä, teknologian ohella, tulee toimia muotoilu.

Muotoilu takaa tuotteen ja palvelun käytettävyyden, niiden visuaalisuuden ja käyttäjälähtöisyyden.

Käyttäjälähtöisyydellä tarkoitetaan esimerkiksi ergonomiaa tai käyttöliittymän selkeyttä. Ominaisuuksia, jotka mahdollistavat helpon ja mukavan käyttökokemuksen.

Suomen tulevaisuus on osaamisessa.

Muotoilu on osaamista, muotoilu on vahvuutta. Se on valtti, joka erottaa meidät muista.

Muotoilu on vastaisku aasialaiselle halpatuotannolle ja amerikkalaiselle suurkulutukselle. Muotoilu on laatuleima suomalaiselle osaamiselle ja suomalaisille tuotteille.

Ekologinen ja tulevia sukupolvia ajatteleva maailma tarvitsee kestäviä ja käyttökelpoisia tuotteita. Tuotteita, joihin investoidaan useammaksi vuodeksi. Tuotteita, joihin kannattaa satsata. Tuotteita, jotka antavat sijoitetulle rahalle vastinetta.

Muotoilu valtaa Suomen myös kansainvälisesti.

Helsinki on valittu maailman muotoilupääkaupungiksi vuodelle 2012. Muotoiluvuotta ovat tekemässä niin Helsinki ympäryskaupunkeineen kuin myös Lahti ja Rovaniemi.

Muotoiluosaamisen on nyt mahdollisuus näyttäytyä koko maailmalle ympäri Suomen ja vetää ihmisiä koko Suomeen ympäri maailman.

Suomi on merkittävä tekijä maailman muotoilukentässä, siitä kertoo myös se, että tuo otsikon ”therefore I design”-slogan on osa maailman pohjoisinta Design-viikkoa.

Muotoilussa on mahdollisuus. Muotoilussa on potentiaalia. Meidän pitää vain uskaltaa ja osata hyödyntää se.

Yhtälailla kuin suomalaisuus, on myös muotoilu osa laatua. Yhdistettynä nämä kaksi elementtiä voivat ne olla menestyvän Suomen salaisuus.

Kotimaiset työpaikat, niin suunnittelun kuin tuotannonkin puolella, ovat kullan kalliita.

Kotimaisen työn hintataso ei voi kilpailla ulkomaiselle, mutta laatutaso voi ja voittaakin tuon taiston mennen tullen. Joskus täytyy osata olla myös rohkea!

Moni meistä vierastaa enemmän tai vähemmän sanaa design.

Design koetaan elitistiseksi krääsäksi, johon vain harvoilla on oikeasti varaa. Design on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä pallotuoli.

Suomessa syntyy koko ajan uusia eero aarnioita, kukin omalle vahvuusalueelleen.

Toiset muotoilevat matkapuhelimia, toiset konsolipelejä ja kolmannet miettivät, kuinka kunnan vanhustyö saataisiin paremmalle tolalle.

Muotoilun kirjo on pitempi kuin Niili ja leveämpi kuin öljypohatan lompakko.

Kaikki se mikä ei toimi, on muotoiltavissa toimivaksi. Kaikki se mitä ei ole, on muotoiltavissa olevaksi.

Muotoilu ei ole kuitenkaan ilmaista. Se on ammattitaito siinä missä kaikki muukin.

Luovuus puolestaan on lahja siinä missä laulamisen taito.

Mitä paremmin laulat, sitä paremmin menestyt. Mitä enemmän luot, sitä enemmän autat. Mitä enemmän autat, sitä enemmän sinua arvostetaan.

Tämä pätee myös politiikkaan, täytyy muistaa lupaukset, tavoitteet ja päämäärät. Täytyy muistaa toiset ihmiset ja muiden tarpeet.

Niin kauan kun muotoilet ja luot ilosta ja luomisen halusta on kaikki hyvin. Niin kauan kun vaikutat asioihin vaikuttamisen halusta, on kaikki hyvin.

Mutta kun alat tehdä asioita vain ja ainoastaan omaa etua ajatellen ja omaa uraa pönkittäen, on jokin mennyt vikaan. Silloin on aika ottaa uusi paperi ja aloittaa muotoilu alusta.

Muotoilu voi olla aivan hyvin myös osa politiikkaa.

Tänä päivänä politiikan sisällön ja houkuttelevuuden muotoilu onkin kaiken a ja o.

Politiikan vetovoimaisuutta ja tärkeyden korostamista on syytä muokata uudelle tasolle. Tänä keväänä siihen on oiva mahdollisuus.

Keskusta voi muotoilla politiikan säännöt ja sisällöt uusiksi.

Luomalla uuden politiikan designin, voi keskusta voittaa vaalit ja jatkaa tärkeää työtä hallituksessa Suomen hyväksi.

Ei katsota asioita niin suppeasti, mietitään rohkeasti uudestaan, otetaan fiksuja riskejä ja muotoillaan Suomi on uuteen aikaan. Sillä muotoilu on Asiaa.

Julius Oförsagd

1.varapuheenjohtaja

(Julkaistu Suomenmaassa 26.1.2011)

Share the Post:

Related Posts