Keskustan nuorisopäälliköt: Koronkiskonta opiskelijoilta lopetettava

Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) puheenjohtaja Jirka Hakala ja Keskustanuorten puheenjohtaja Antti Kurvinen vaativat opintotuen takaisinperinnän korotusprosentin alentamista 15 %:sta 8 prosentiin. Korotusprosenttia sovelletaan opintotuen tulorajat ylittäneisiin opiskelijoihin.

Nuorisojohtajien mukaan valtion perimälle kohtuuttomalle korolle ei ole kestäviä perusteita. Pahimmillaan kovakorkoiset yllätysmätkyt aiheuttavat vuosia jatkuvan henkilökohtaisen talouskriisin ja viivästyttävät opintoja. 8 % korotusprosentti olisi lisäksi lähempänä yleistä velkasuhteiden viivästyskorkoa.

-Työssäkäyvä nuori ei ahneuttaan ylitä opintotuen tulorajoja, vaan yleensä kyse on silppu- ja pätkätyölle ominaisesta tulojen ennustamisen vaikeudesta. Kelalle palautettavasta tukipotista 15 % riistokoron periminen on täyttä rahastusta, tyrmää Keskustanuorten puheenjohtaja Kurvinen.

Opintotuen tulorajat ovat nuorkeskustalaisten mukaan edelleen perusteltuja, mutta on syytä keksiä parempi tapa takaisinperintään.

-Koronkiskonta ja tuhansien eurojen jättimätkyt kesken opintojen joutavat menneisyyteen. Tulevaisuudessa takaisinperintä pitää tehdä joustavammaksi, ajoittaa valmistumisen jälkeiseen aikaan ja suorittaa karhukirjeen sijasta verotuksen yhteydessä, linjaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Hakala.

Lisätietoja:

Jirka Hakala, KOL:n puheenjohtaja, gsm 050-389 7260

Antti Kurvinen, Keskustanuorten puheenjohtaja, gsm 044-751 4257

Jaa tämä artikkeli