Keskustaopiskelijoiden Hakala: Hallituksen tehtävä täyskäännös opiskelija-asuntopolitiikassa

KANNANOTTO 5.8.13

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala vaatii hallitukselta radikaalia muutosta asuntopolitiikkaan opiskelija-asuntotilanteen parantamiseksi. Hallituksen korkotukea koskevien kehysriihipäätösten toteutuessa opiskelija-asuntorakentaminen olisi tulevaisuudessa huomattavasti kalliimpaa kuin tavallisten vuokra-asuntojen rakentaminen. Linjaus on kova isku varsinkin Helsingissä opiskeleville, sillä nykyään esimerkiksi Helsingin yliopiston opiskelijoista vain joka kolmannelle löytyy kohtuuhintainen opiskelija-asunto. 

– Hallituksen päätös suosia yksityistä asuntobisnestä yleishyödyllisten opiskelija-asuntosäätiöiden kustannuksella on kestämätön. Opintotuki asumislisineen on alle viisisataa euroa, eikä millään riitä yksityisiin vuokra-asuntoihin nyt eikä tulevaisuudessa. Näin joudutaan koulun penkin sijasta panostamaan osa-aikatöihin, mikä heikentää opiskelutahtia ja jaksamista, muistuttaa Hakala

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja vaatiikin opiskelija-asuntojen rakentamisen koron painamista nollatasolle korkotukien avulla. Hakalan mukaan Suomeen täytyy rakentaa tuhat opiskelija-asuntoa vuodessa vuosina 2014–2016, joista puolet täytyy saada pahimmassa ahdingossa olevalle metropolialueelle. Tuki opiskelija-asuntosäätiöille on välttämätöntä, jotta opiskelu myös suurimmissa kaupungeissa olisi mahdollista nuorille vanhempien varallisuudesta riippumatta. Samalla hallitus tekisi pitkäjänteistä ja vastuullista politiikkaa, sillä opiskelija-asuntojen rakentaminen lyhentäisi opintoaikoja yhä useamman voidessa keskittyä sivutöiden sijaan opintoihin vuokramenojen laskiessa.

– Hallituksen on aika kantaa vastuuta tulevista opiskelijoista ja mahdollisuuksien tasa-arvosta koulutuksessa. Epäonnistuneen osinkoveropäätöksen tavoin myös asuntopolitiikassa tapahtunut iso virhearvio on syytä tunnustaa ja korjata, vaatii Hakala.

lisätietoja:

Jirka Hakala, puheenjohtaja

jirka.hakala@keskustaopiskelijat.fi

050 389 7260

Jaa tämä artikkeli