Keskustaopiskelijoiden Hakala: Lukukausimaksujen pakkosyöttö lyhytnäköistä politiikkaa

Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) puheenjohtaja Jirka Hakala tyrmää aikeet tuoda pakolliset lukukausimaksut EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille korkeakouluopiskelijoille. Hakalan mukaan lukukausimaksut heikentäisivät ratkaisevasti Suomen kykyä kilpailla kansainvälisistä huippuosaajista ja olisivat askel kohti sulkeutuneempaa Suomea. Kansainväliset opiskelijat tuovat opiskellessaan merkittävää koulutuksellista ja tieteellistä lisäarvoa suomalaisiin tiedeyhteisöihin, minkä lisäksi jopa puolet tutkintoon johtavassa korkeakoulutuksessa olevista ulkomaalaisista jää valmistuttuaan Suomeen töihin huoltosuhdetta parantamaan.

-Lukukausimaksut olisivat paha isku Suomen vetovoimalle kansainvälisistä osaajista kilpailtaessa. Suomalainen korkeakoulutus ja työmarkkinat tarvitsevat enemmän kansainvälisyyttä. Vientivetoinen taloutemme ei lähde nousuun pelkillä Havukka-Ahon ajattelijoilla, muistuttaa Hakala.

Hakalan mukaan lukukausimaksujen pakkosyöttäminen kaikille korkeakouluille olisi korkean riskin uhkapeliä, jossa Suomella on lähinnä hävittävää. Digitaaliset koulutusmarkkinat kiristävät tulevaisuudessa kansainvälistä kilpailua entisestään. Suomelle on elintärkeää, että kansainvälisiä opiskelijoita riittää jatkossakin kaikkiin korkeakouluihin.

-Koulutusviennin mahdollisuudet eivät pyöri lukukausimaksujen ympärillä. Ymmärrän ajatuksen siitä, että ulkomaisen opiskelijan on syytä maksaa opinnoistaan Suomessa. On kuitenkin haihattelua tai jopa älyllistä epärehellisyyttä koristella vaatimus väittämällä, että esitetyn kaltaisella lukukausimaksujärjestelmällä edistettäisiin kansantaloutta tai parannettaisiin huoltosuhdetta piirunkaan verran, muistuttaa Hakala.

Lisätietoja:

puheenjohtaja Jirka Hakala
050 389 7260
jirka.hakala(at)keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli