Keskustanuoret ja -Opiskelijat eläkeneuvotteluihin: Ei eläkemaksuja alaikäisille!

Keskustanuoret ja Keskustaopiskelijat lähettävät tänään jatkuviin eläkeneuvotteluihin terveisensä: älkää vaarantako alaikäisten nuorten kesätyöpaikkoja. Neuvottelupöydällä on eläkkeen kertymisen ja siten myös eläkemaksujen ulottaminen myös alle 18-vuotiaille. Keskustan nuorisojärjestöt eivät kannata kaavailtua muutosta.

–  On hyvä periaate, että kaikesta työstä on kerryttävä eläkettä. Alaikäisten töihin tätä ei kuitenkaan pidä ulottaa. Nuorelle on tärkeämpää saada se ensimmäisen kesätyökokemus kuin kerryttää pienistä tuloista eläkettä vuosikymmenten päähän, Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen painottaa.

Keskimääräinen eläkemaksu on reilut 20 % palkasta. Se tarkoittaisi alaikäisen nuoren työllistävälle yrittäjälle tai kunnalle roimaa lisäystä palkan sivukuluihin. Nykyisin eläkettä kertyy 18 – 68 -vuotiaana tehdystä työstä. Eläkkeen kertymisen alaikäraja laskettiin 23 vuodesta 18 vuoteen vuonna 2005.

– Jos nuoren palkkaamisen hinta työnantajalle kasvaa, voi monelta jäädä työpaikka saamatta. Sama summa hupenisi harvemman käsiparin palkkoihin, Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Jirka Hakala perustelee. Erityisesti talousvaikeuksissa olevissa kunnissa ei lisää rahaa palkkojen sivukuluihin ole.

Pahimmillaan alaikäisten eläkemaksuilla tilkittäisiin vain painetta nostaa muiden eläkemaksuja. Suurin osa tämän hetken eläkkeistä katetaan nyt työelämässä olevien maksamilla eläkemaksuilla.

Keskustan nuorisojärjestöjen mielestä eläkeneuvotteluiden tärkeimpiä tavoitteita ovat, että eläkejärjestelmä on kestävä, pienimpienkin eläkkeiden taso riittävä ja että sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus toteutuu. Myös tämän päivän nuorten on voitava luottaa pääsevänsä joskus eläkkeelle.

– On välttämätöntä korottaa vanhuuseläkkeen alaikärajaa 65 vuoteen. Nykyisestä superkarttumasta on luovuttava, mutta työuran loppupään eläkekertymää on korotettava, jotta myös raskasta ruumiillista työtä tekevillä on aito mahdollisuus päästä kiinni korkeampaan eläkekertymään, Hakala ja Säkkinen luettelevat odotuksia työmarkkinajärjestöjen neuvotteluihin.

Lisätietoja:

Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen, puh 050 384 6820/teppo.sakkinen(at)keskustanuoret.fi

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Jirka Hakala, puh 050 389 7260/jirka.hakala(at)keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli