Anniina Sippola: Opiskelijat ja meidän epärationaaliset valinnat

Opintotukileikkaukset kuohuttavat. Helmikuun loppuun mennessä tiedämme, kuinka pienellä rahalla opiskelija jatkossa joutuu kärvistelemään. Kokoomus on jo väläytellyt linjaa, jossa opiskelija saisi pelkkää lainaa opintojensa aikana. On odotettavissa, että jotain vastaavaa tulee myös selvitysmies Uusitalon ehdotuksissa.

Keskusta ei saa hyväksyä tällaista esitystä. Tilanne, jossa jo nyt tilastollisesti köyhin väestöryhmä joutuisi elämään pelkällä lainalla, on kestämätön. Väite siitä, että nämä leikkaukset voisivat mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun tai kannustaa nopeampaan valmistumiseen, on vailla pohjaa.

Opintolainaa perustellaan usein kertomalla miten helppo lääkärin on valmistumisensa jälkeen maksaa laina takaisin. Roope Uusitalo taas kirjoitti blogissaan, miten hänestä kaikki kauppakorkean opiskelijat jotka eivät tajua nostaa lainaa, pitäisi reputtaa. Hän kutsuu opiskelijoita ”epärationaalisiksi” ja ihmettelee pitäisikö kannustimia rakentaakin psykologian eikä taloustieteen avulla.

Ihminen ei aina toimi pragmaattisten odotusten mukaan. Harvalta meistä löytyy myöskään ennustajan lahjoja. Kaikki korkeakouluopiskelijat eivät tähtää korkeapalkkaiseen lääkärin ammattiin, korkeakoulutusta kun vaativat myös huomattavasti matalapalkkaisemmatkin ammatit kuten sairaanhoitajan tai opettajan ammatit. Opintotukea muutettaessa on usein puhuttu kannustavuudesta. Muutoksilla on haluttu saada opiskelijat valmistumaan nopeammin tai toimimaan tehokkaammin.

Hallitus esittää, että opintotukea ja lainaa saisi jatkossa 1100 euroa. Lisäksi tarkoituksena on, että opintotuki mahdollistaisi täysipäiväisen opiskelun ja kannustaisi nopeaa valmistumiseen. Jos yhtään on seurannut millaisia vaikutuksia opintotuen aiemmilla leikkauksilla on ollut, tajuaa, että nämä leikkaukset eivät tule tavoitteita edistämään. Opiskelijoita ei voida pakottaa ottamaan lainaa eivätkä kaikki sitä halua nostaa. Syyt, miksi lainaa ei nosteta, eivät ole selitettävissä vain talousteorioilla. Ne liittyvät tulevaisuuden epävarmuuteen, vanhempien kokemukseen lainasta ja takaisinmaksukyvystä sekä moneen henkilökohtaiseen syyhyn. Yhdelläkään turvatussa asemassa olevalla hyväosaisella taloustieteilijällä ei ole oikeutta sanoa, että syy on huono.

Leikkauksia opintotukeen tehtäessä on hyvä huomioida, että ne tulevat todennäköisesti lisäämään opiskelijoiden työntekoa ja siten hidastamaan opiskelua. Tulemme mahdollisesti näkemään, että yhä useampi jättää korkeakouluopinnot välistä tai aloittaa ne vasta vanhempana työn ohessa. Nämä ovat niitä Uusitalon ihmettelemiä psykologisia syitä, joita on usein vaikea ennustaa. Opintotuen muuttaminen pelkäksi lainaksi vain vahvistaa näitä vaikutuksia, eikä sivistyspuolueeksi itseään kutsuva Keskusta ei voi suostua näin rajuun pienituloisten opiskelijoiden rankaisemiseen.

Anniina Sippola
Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja

Share the Post:

Related Posts