Arttu Karila: Ministeri Grahn-Laasosen sumutus

Korkeakoulukentän rakenteita ollaan kuin varkain murtamassa.

 

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on vaatinut äänekkäästi parlamentaarista työryhmää miettimään kauaskantoista korkeakouluvisiota: nyt loppuu tempoileva korkeakoulupolitiikka ja työrauha turvataan yhteisillä tavoitteilla yli vaalikausien! Ajatus on kaunis. Todellisuudessa rakennejuna puuskuttaa kaiken aikaa eteenpäin opetusministerin junttaamia raiteita pitkin.

 

Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan tällä hetkellä Tampere3 -projektin vauhdittamana korkeakoulujen opetusyhteistyöhön liittyen uutta lakia. Hallituksen puoliväliriihessä on taas tarkoitus pääomittaa korkeakouluja ”merkittävällä summalla”: konkreettisia profiloitumistekoja vastaan rehtoreille on luvassa porkkanarahaa.

 

Julkiset puheet yhteisestä visiosta tuntuvat olevan vain harhautus Grahn-Laasosen taikatempussa, jonka tarkoituksena on toteuttaa kokoomuslaisten märkä uni: Ammattikorkeakouluista on tarkoitus tehdä yliopistojen farmiliigoja, jotka toimivat yliopistojen opetuksen halpuuttamisen työkaluina. Yliopistokoulutus keskitetään muutamaan kasvukeskukseen. Mahdollisuuksien tasa-arvo on muisto vain tämän koulutuksen uusjaon myötä.

 

Koulutus on meidän yhteistä omaisuutta. Koulutuksen pitkäjänteinen kehittäminen vaatii yhteistä visiota, joka on parlamentaarisesti sovittu ja jonka takana on yhteinen poliittinen tahtotila. Tässä ollaan oikeiden asioiden äärellä.

 

Visiotyö tarvitsee kuitenkin työrauhan. Fiksuin ratkaisu olisi julistaa tulitauko korkeakoulujen pudotuspeliin, jotta julkiselle keskustelulle ja huolelliselle parlamentaariselle työlle jää sen ansaitsema aika. Toisaalta on myös mahdollisuus rehellisesti todeta, että parlamentaarinen visiotyö on vain julkisuustemppu ja harhautus opetusministerin oman vision varjossa. Parlamentaarisen visiotyön ainoaksi tehtäväksi uhkaa tällä hetkellä jäädä pelkkä sivustaseuraaminen.

Arttu Karila
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto

Linkki alkuperäiseen Uuden Suomen blogiin

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Arttu Karila

 

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More