Blogi: Sinkuista

Herätä yksin vuoteesta. Nousta ylös ja keittää kahvia vain itselleen. Katsoa ulos ikkunasta ja nähdä lapset leikkimässä hiekkalaatikolla. Huokaista ja toivoa vielä joskus itsekin saavan perheen.

Sinkkuus on varmastikin muuta kuin edellisen kappaleen poeettista haikeutta. Kuitenkin yhteiskunnallisesti sinkut ansaitsisivat hieman tarkastelua. Taloudellisesti ylivoimaisesti kallein välttämättömyyshankinta on sinkulle asumus. Erityisesti asunnot suurissa kaupungeissa voivat olla yhdelle ihmiselle liian kalliita ostaa tai edes vuokrata. Toki on olemassa myös yhteisöllisempiä asumisen muotoja, joissa säästäisi kuluissa, mutta pidän kohtuullisena sitä, jos aikuinen ihminen haluaa asua yksin.

Jos asut alueella, jossa julkinen liikenne on kehnolla tolalla, joudut omistamaan auton ja maksamaan kaikki kulut itse. Jos olet joskus omistanut auton, tiedät, että yllättäviäkin kuluja voi syntyä.

Jokaisella ihmisellä on oikeus tavoitella sellaista perhe- ja asumismuotoa, jonka hän uskoo tekevän itsensä onnellisimmaksi. Minulla ei ole mitään taikatemppua sinkkujen asian eteen, mutta politiikkatoimena voisi kohtuuhintaista asumista edistää esimerkiksi mahdollistamalla tyhjien liiketilojen muuttaminen asunnoiksi. Lisäksi panostaisin saavutettavaan, edulliseen ja luotettavaan joukkoliikenteeseen, jotta sinkun ja itseasiassa ihan jokaisen ihmisen olisi hyvä elää.

Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden pääsihteeri, Joonatan Laine

Share the Post:

Related Posts