Liittohallituksen jäsen Fanny Storgårdsin blogi: Etääntyvätkö ihmiset politiikasta vai etääntyykö politiikka ihmisistä?

Politiikan ammattimaistuminen on termi, jolla voidaan kuvailla kehitystä jonka kautta poliitikot koostuvat aina vain pienemmästä ryhmästä, joka on perillä päätettävistä asioista. Ilmiötä voi kohdata niin paikallisella, alueellisella sekä kansallisella tasolla.


Onko tämä sitten huono asia? Elämme valtiossa jossa demokratia on päätöksenteon keskiössä. Ei ole kenenkään hyödyksi, että kansa jakautuu heihin, jotka rynnivät päättäjänpaikoille ja heihin jotka eivät osallistu lainkaan. Vaikka kokemus ja osaaminen on tärkeää, emme voi sivuuttaa sitä faktaa, että kansan ääni kuuluu selvimmin, kun edustamassa on moninainen joukko ihmisiä.


Mitä vaikeaselkoisemmaksi politiikka käy, sitä hankalampi siihen on osallistua, jos ei ole erityisosaamista, jonka kautta muodostaa mielipiteensä. Tarvitsemme esimerkiksi hyvinvointialuevaltuustoihin sote-ammattilaisia tuomaan asiantuntemustaan päätöksentekoon, mutta siellä tarvitaan myös kokkeja, maanviljelijöitä ja kukkakauppiaita. Päätökset vaikuttavat meihin kaikkiin ja sen takia olisi tavattoman tärkeää, että me kaikki osallistuisimme päätöksentekoon mahdollisimman aktiivisesti.


77 % hyvinvointialuevaltuutetuista ovat myös päätöksentekijöinä kunnallistasolla, mikä tarkoittaa, että päätöksenteko keskittyy vahvasti tietyille ihmisille. Tämä kertoo siitä, että valtuutetut, joilla on useampi mandaatti keräävät itselleen hurjasti osaamista, mutta mitä tapahtuu, kun he jäävät pois politiikasta? Meidän pitää katsoa eteenpäin ja kannustaa enemmän ihmisiä lähtemään mukaan politiikkaan jotta voimme varmistaa, että tulevaisuudessakin on osaavia ja viisaita päätöksentekijöitä. Tämän takia politiikan ammattimaistuminen on ilmiö jota pitää varoa, representatiivinen demokratia on uhattuna sen takia.

Minusta on meidän kaikkien keskustalaisten vastuulla tuoda politiikka lähemmäs ihmisiä ja rohkaista kaikkia osallistumaan, oli se sitten äänestämällä, lähtemällä ehdolle vaaleissa tai olemalla muuten aktiivinen päätöksenteossa. Tarvitsemme erilaisia mielipiteitä yleisessä poliittisessa keskustelussa sekä Keskustan sisällä tapahtuvassa keskustelussa. Keskusta pitää olla puolue, jossa kannustetaan osallistumaan, oli se sitten Keskustassa tai jossain muussa puolueessa.

Lisätietoa:
Fanny Storgårds
liittohallituksen jäsen
Keskustaopiskelijat ry

Share the Post:

Related Posts

7555 X Kiitos

Keskustaopiskelijat ry haluaa onnitella jäsentensä hyvistä tuloksista! Eurovaalit ovat ohi ja keskusta säilytti kaksi paikkaansa. Pikaisen analyysin perusteella on kuitenkin

Read More