KOL: Opetusministeriön aloitettava julkiset lukiovertailut

KANNANOTTO

 

4.6.2012

 

 

KOL: Opetusministeriön aloitettava julkiset lukiovertailut

 

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) vaatii opetusministeri Jukka Gustafssonilta toimia monipuolisten ja oikeudenmukaista lukiovertailujen aikaansaamiseksi. Joka kevät mediassa paljon palstatilaa saavat lukiorankingit ovat yksipuolisia ja harhaanjohtavia, sillä niissä mitataan ainoastaan ylioppilaskirjoitusten keskiarvoja. Korkeat pistekeskiarvot eivät saisi olla lukion onnistumisen ainut julkinen mittari, keskustaopiskelijat muistuttavat.

 

          Lööppejä varten tehtailtavat pikavertailut eivät huomioi opiskelijoiden ja opettajien työhyvinvointia saatikka opiskelijoiden rajusti vaihtelevaa lähtötasoa. Yksipuolinen mittaustapa ja siitä revittävä julkisuus on vahingollista myös hyvää työtä tekevien lukioiden maineelle, ja voi näin vaikuttaa myös kuntapäättäjiin ja työilmapiiriin, toteaa KOL:n varapuheenjohtaja Jirka Hakala.

 

Ratkaisuksi ongelmaan keskustaopiskelijat esittävät OKM:n omia, julkisia vertailuja. Tällaisissa vertailussa voitaisiin tehdä huolellista tutkimustyötä monipuolisella mittaristolla. Huomioitava olisi ainakin se, että joihinkin lukioihin hyväksytään vain erityisen hyvin peruskoulussa menestyneitä, kun taas toisissa mahdollisuus annetaan myös tuuliajolla yläasteajat olleille nuorille. Menestystä arvioitaessa tulisi ottaa huomioon etenkin opiskelijoiden edistyminen lukio-aikana verrattuna peruskoulun päättötodistukseen.

 

          Monipuolinen ja vertailukelpoinen tutkimustieto palvelisi päättäjiä ja kansalaisia, kun he pohtivat lukioiden onnistumista tehtävissään. Laaja mittaristo myös antaisi jokaisen koulun johdolle selkeämmän kuvan oman lukion kehitysalueista ja vahvuusalueista, ja voisi auttaa näin parantamaan lukioidemme laatua kautta maan, visioi KOL:n puheenjohtaja Petri Honkonen.

 

 

Lisätietoja:

 

Puheenjohtaja Petri Honkonen, 050-3897260, petri.honkonen(at)keskustaopiskelijat.fi

Varapuheenjohtaja Jirka Hakala, 044-0579995, jirka.hakala(at)ulapland.fi

Jaa tämä artikkeli