KOL: Opiskelijan toimeentulolla ei pidä leikkiä

KANNANOTTO

 

16.8.2012

 

KOL: Opiskelijan toimeentulolla ei pidä leikkiä

 

Opintotuki on jatkuvan keskustelun ja uudistamisvaatimusten alaisena. Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) ry katsoo että 2011 voimaan tulleiden uudistusten vaikutuksia tulee arvioida ennen kuin ryhdytään suurempiin muutoksiin. Opintotuen myöntämisen kaksiportaisuus, edistymisen seuranta sekä asumislisäkuukauden muuttaminen tukikuukaudeksi olivat isoja muutoksia ja uusiin on nyt lähdettävä harkiten.

 

    Muutosten sosiaalisia ja koulutuspoliittisia vaikutuksia on seurattava muutaman vuoden ajan ja tehtävä sitten johtopäätökset. Opintotukijärjestelmä on uudistettava osana muun sosiaaliturvajärjestelmän uudistusta tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Tilkkutäkkipolitiikasta on päästävä eroon, vaatii KOL:n varapuheenjohtaja Juha-Pekka Rusanen.

 

KOL kannattaa pitkällä tähtäimellä opintotuen ja koko sosiaaliturvan kehittämistä negatiivisen tuloveron, ennakkoon myönnettävän veroetuuden mallin mukaisesti. Tässä mallissa saatava perustulo leikkaantuu takaisin valtiolle tietyn tulorajan ylittyessä tuloveroprosentin kasvaessa automaattisesti. Nykyään opintotuki leikkaantuu tulojen mukaan pitkällä viiveellä joustamattomasti.

 

    Opintotuki on jo nykyisellään lähellä työhön kannustavaa perustuloa. Negatiivisen tuloveron mallia voisi kokeilla opintotukijärjestelmässä eräänä perustulon mallina. Perustulon kannatus on jo niin laajaa, että se suorastaan vaatii kokeilua jossain osassa yhteiskuntaa, ennen soveltamista kaikille, vaatii KOL:n puheenjohtaja Petri Honkonen.

 

 

Lisätietoja:

 

Petri Honkonen

Puheenjohtaja

petri.honkonen(at)keskustaopiskelijat.fi

050-3897260

 

Juha-Pekka Rusanen

Varapuheenjohtaja

juha-pekka_rusanen(at)hotmail.com

040-7721012

 

Jaa tämä artikkeli