KOL: Ammatillinen koulutus pistettävä täysremonttiin

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) vaatii ammatillisen koulutuksen täysremonttia Suomessa. Keskustaopiskelijoiden mukaan monissa tutkinnoissa on syytä keventää laitosvetoisuutta ja lisätä huomattavasti työssäoppimisen määrää. KOL vaatiikin, että kaikki 52 perustutkintoa katsastetaan perusteellisesti ja soveltuvilla aloilla siirrytään suorittamaan pääosa tutkinnosta tosielämän työtehtävissä oppien.

– 1950-luvulta kotoisin oleva laitosvetoinen tutkintomalli on monilta osin tehoton ja tarpeettoman raskas. Useilla aloilla kulutetaan vuosia oppilaitoksen penkkiä, vaikka parempiin oppimistuloksiin päästäisiin työskentelemällä kokeneiden ammattilaisten rinnalla, toteaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Jirka Hakala.

Keskustaopiskelijoiden mukaan ajattelutapa, jonka mukaan yksi malli sopii joka alalle ja kaikille nuorille, on aikansa elänyt. Harjoittelujaksoille höystetyn kolmen vuoden koulurupeaman sijaan pitäisi mahdollisimman monella alalla suosia työssäoppimista korostavaa 1+2 tai 2+1 –mallia. Näin työhaluinen nuori pääsisi alan perustaitojen oppimisen jälkeen heti soveltamaan kädentaitojaan ja oppimaan tekemällä. Byrokraattinen ja lähinnä marginaali-ilmiöksi tukahdutettu oppisopimuskoulutus kaipaa rinnalleen uudistetun ammatillisen koulutuksen, joka houkuttelee yhä useampia nuoria suorittamaan ammatillisen tutkinnon loppuun saakka, vaativat Keskustaopiskelijat.

-Tutkintorakenteet järkeistämällä on mahdollista saada aikaan kaikille parempi ammattillinen koulutus alennetuin kustannuksin ja samalla torjua syrjäytymiskehitystä. Kestäviä säästöjä ja pidempiä työuria saadaan huolellisesti valmistelluilla parannuksilla tutkintojen rakenteisiin sekä ottamalla ennakkoluulottomasti oppia parhaista ulkomaisista käytännöistä, muistuttaa Hakala.

Jirka Hakala, puheenjohtaja
GSM 050 3897260
jirka.hakala@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli