Keskustan Opiskelijaliitto: Säröt koulurauhassa paljastavat opettajakoulutuksen aukot

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) vaatii opetusministeriöltä toimenpiteitä opettajakoulutuksen vuotokohtien tukkimiseksi ja koulujen toimintakyvyn palauttamiseksi. Viime aikoina ilmitulleet säröt koulurauhassa kertovat keskustaopiskelijoiden mukaan siitä, että erityisesti opettajien täydennyskoulutus ei ole alkuunkaan ajan tasalla. Puutteellisesti koulutetut opettajat jäävät ruuhkaisten luokkahuoneiden pulmatilanteissa neuvottomiksi, tulokset näkyvät lööpeissä ja otsikoissa.

– Esiin tulleet ongelmat kielivät opettajien täydennyskoulutuksen peruskorjauksen tarpeesta. Opettajien koulutus ei voi päättyä maisteriksi valmistumiseen, vaan tasokasta, ajantasaista ja pakollista täydennyskoulutusta pitää antaa kaikille opettajille säännöllisesti, vaatii KOL:n varapuheenjohtaja Johanna Karjula.

Keskustaopiskelijoiden mukaan yhteiskunnan vihollisen viitan pukeminen rauhattomien lasten päälle tulee johtamaan yhteiskunnalliseen ongelmiin ja syrjäytymiseen. Kurinpitovaikeuksissa Opettajien Ammattijärjestö OAJ:n kannattamat vaneriseinät rauhattomien lasten ympärille tai joidenkin poliitikkojen esittämät lainmuutokset varhaisnuorten irtisanomiseksi kouluista eivät oikea ratkaisu. KOL:n mukaan ongelmat ovat oire suomalaisten koulujen sairauksista: Luokkakokojen kasvusta ja opettajien täydennyskoulutuksen surkeudesta. Opettajakoulutuksessa koulujen kasvatusvelvollisuus ei saa jäädä opetusvelvollisuuden jalkoihin.

-Opetusta häiritsevät lapset pitää saada keskittymään opetukseen ammattitaitoisten opettajien ja välittävien vanhempien yhteistyöllä. Tämä onnistuu vain lisäpanostuksilla yhteiskuntamme kivijalkaan, riittävästi resursoituun peruskouluun. Investointi opettajien osaamiseen ja helpommin hallittaviin luokkakokoihin maksaa itsensä varmasti takaisin moninkertaisesti syrjäytymisen vähentyessä ja nuorten oppimistulosten parantuessa, muistuttaa Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala.

 

Lisätietoja:

Jirka Hakala, puheenjohtaja

jirka.hakala(at)keskustaopiskelijat.fi

050-3897260

 

Johanna Karjula, 2.varapuheenjohtaja

johanna_karjula(at)hotmail.com

Jaa tämä artikkeli