Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala: ALDE on oikea ryhmä Keskustalle

Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) puheenjohtaja Jirka Hakala tyrmää Paavo Väyrysen näkemyksen, jonka mukaan Keskustan on jätettävä Euroopan parlamentin Liberaalidemokraattien liiton ALDE-ryhmä.

ALDE on Keskustalle oikea ryhmittymä toimia inhimillisemmän, oikeudenmukaisemman ja taantumasta nousevan Euroopan puolesta. ALDE on usein vaa’ankieliasema parlamentin päätöksissä, mikä tarjoaa Keskustalle tulevaisuudessakin hyvät mahdollisuudet olla kokoaan suurempi vaikuttaja europarlamentissa.

–          Euroopan taloudellinen ja poliittinen kriisi on ennen kaikkea oikeiston ja vasemmiston kriisi. Nyt jos koskaan on tarvetta vahvalle ja yhtenäiselle kolmannen tien politiikalle. Ajatus keski- ja liberaalipuolueiden voimien hajauttamisesta ei ole kunnioittamaltani tohtorimieheltä loppuun asti mietitty.

Hakala korostaa, että liberaalidemokraattiseen ryhmään kuuluvilla puolueilla on yhtäläisyyksiä ja eroja. Mukana on markkina- ja sosiaaliliberaaleja sekä arvokysymyksiin eri tavoin suhtautuvia. Federalistejakin löytyy, kuten jokaisesta suuresta parlamenttiryhmästä, mutta ennen kaikkea liberaalit painottavat vallan hajauttamista eri tasoille.

–          Euroopan parlamentissa ei ole samanlaista ryhmäkuria kuin esimerkiksi Suomen eduskunnassa. Ei ole järkevää jäädä miettimään Keskustan ja muiden ryhmän puolueiden välisiä pieniä eroja. Keskustalla on huomattavasti enemmän yhteistä eurooppalaisten sisarpuolueidensa kanssa kuin esimerkiksi kokoomuksella ja Berlusconin tai Orbanin konservatiiviporukoilla.

–          Talonpoikaistaustainen Tanskan Venstre, Viron Reformipuolue ja Hollannin VVD ovat maiden suurimpia puolueita, jotka jakavat Keskustan kanssa pitkälti samat arvot. Näiden kanssa on tehty myös pitkään menestyksekästä yhteistyötä niin Euroopan parlamentissa kuin valtioiden päämiestasolla. Yhtenä saavutuksena on komissaari Olli Rehnin saaminen eurooppalaisen politiikan kärkipaikoille.

Hakala ei myöskään yhdy Väyrysen näkemykseen ALDE:n ultraliberaaliudesta. Erityisesti ryhmän sosiaaliliberaalit voimat, kuten Keskusta, ovat tarjonneet vaihtoehtoa konservatiivien uusliberaalille, markkinoiden erehtymättömyyteen sokeasti uskovalle linjalle.

Hakala kuitenkin myöntää, että ALDE:n maaseutu- ja maatalouspolitiikassa on parantamisen varaa.

–          Ruokakriisin edetessä oman eurooppalaisen elintarviketuotannon takaaminen on tunnistettu velvollisuudeksemme. Tämä on näkynyt myös ALDE:n sisällä, jossa suomalaisten maataloustavoitteet ovat tulleet varsin hyvin ymmärretyiksi. Vaikka ALDE:ssa ei löydy aina konsensusta maaseutupolitiikasta, Keskusta on toiminut aktiivisesti toimivan ja vähemmän byrokraattisen maatalous- ja aluekehityslinjan puolesta. Tämä työtä on järkevämpi jatkaa myös tulevaisuudessa suuremman ryhmän vahvana puolueena, jota Keskusta toden totta on, toteaa Hakala.

Lisätietoja:

Jirka Hakala, puheenjohtaja

050 3897260

jirka.hakala(at)keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli