Keskustaopiskelijat: Kiurun lopetettava mykkäkoulu valintauudistuksen ongelmista

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala on tyrmistynyt opetusministeri Kiurun kommenteista opiskelijavalintauudistuksen sudenkuoppiin liittyen. Vuoden aikataulusta jäljessä olevan, Hakalan mielestä tärkeän, uudistuksen tarkoituksena on suosia uusia opiskelijoita opiskelijavalinnassa, mutta sivutuotteena alanvaihto uhkaa tulla kohtuuttoman vaikeaksi ja välivuosien määrä kasvaa tuoreiden ylioppilaiden jäädessä kyttäilemään unelmapaikkaansa. Kiuru totesi Ylelle maanantaina 21.10 ” Tässä vaiheessa on liian varhaista käydä sisältökeskustelua siitä, millä tavalla varmistetaan, että jokaiselle opiskelijalle löytyy paikka, kun on vaihtamassa alaa. ”

– Vuoden jäljessä oleva uudistus uhkaa muodostua koulutuspolitiikan Olkiluoto kolmoseksi. Vaikka tarkoituksena on saada jo opiskelevat sekä valmistuneet alanvaihtajat käyttämään muita siirtymäväyliä uuden opiskelupaikan saamiseksi, ei mitään ole saatu aikaan näiden väylien luomisessa. Mikäli alanvaihto ei tulevaisuudessa onnistu ja opiskelupaikan vastaanottamisesta tehdään ansa, jäävät unelma-alastaan haaveilevat pyrkimään joka kevät uudelleen suosikkikohteeseensa ja viettämään välivuosia sen sijaan että opiskelisivat samalla jotain muuta tutkintoa kohti, varoittaa Hakala.

Hakalan mukaan Kiurun on pyörrettävä kantansa pikimmiten ja tarttuva asiaan, jottei kokonaista opiskelijasukupolvea uhrata puolivalmiin systeemin rattaisiin. Jo vuosia vireillä olleen uudistuksen piirustukset on alanvaihtajien osalta laitettava kuntoon nyt eikä vasta uutta systeemiä jälkikäteen remontoitaessa. Vaarana on Kataisen hallituksen lopun lähetessä hätäisesti loppuun juostu uudistus, josta opiskelijat kärsivät ja jonka paikkailuun joudutaan käyttämään valtavasti resursseja tulevina vuosina.

– Opetusministerin on puututtava uudistuksen ongelmiin nyt, kun vahinkoa ei ole vielä tehty. On muistettava, että tällä hetkellä opiskelijat pakotetaan hakeutumaan aloille joille he eivät halua: Toiselta asteelta valmistuneen nuoren on haettava useaa opiskelupaikkaa, jotta hän olisi oikeutettu työmarkkinatukeen, ja hänet myös pakotetaan ottamaan mikä tahansa myönnetty paikka vastaan uhkailemalla sosiaaliturvan leikkauksella. Tällainen pakkohaku on romutettava välittömästi, vaatii Hakala.

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja kannustaakin opetusministeriä keskustelun tukahduttamisen sijaan tekemään politiikkaa avoimin kortein, estämään nyt nähtävillä olevien valuvikojen toteutuminen ja korjaamaan tulevaisuuttaan suunnittelevien nuorten kepittämisen. Tärkeintä on toimiva järjestelmä, joka ohjaa nuoret motivaatiotaan ja lahjakkuuttaan vastaaviin opintoihin, muistuttaa Hakala.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Jirka Hakala

jirka.hakala@keskustaopiskelijat.fi

050 3897260

Jaa tämä artikkeli