Keskustaopiskelijat: Yliopistoihin sitovat opettajien kelpoisuusvaatimukset

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) vaatii sitovia pätevyysvaatimuksia yliopistojen opettajarekrytoinneissa. Vakituisiin, opetustyötä sisältäviin työsuhteisiin rekrytoitavilta tulisi vaatia vähintään 30 opintopisteen laajuisia pedagogisia opintoja. Tällä hetkellä valtaosaan suomalaisista yliopistoista pääsee opettamaan ilman minkäänlaista opetuspätevyyttä tai kasvatustieteellistä koulutusta. Tämä näkyy myös opetuksen laadussa, paheksuvat keskustaopiskelijat.

-Yliopistoissamme opetustaitoa ja itsensä kehittämistä opettajana ei arvosteta tippaakaan. Tämä huutava epäkohta syö yliopistoissa annetun koulutuksen laatua ja tehokkuutta. Opetustaidon olematon arvostus yliopistoissa on hirveää resurssien haaskaamista, toteaa keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Jirka Hakala.

Yliopistojen opettajarekrytoinneissa keskitytään usein pelkästään hakijan ansioihin tutkijana, kun taas opetustaitoa puntaroitaessa rima on maassa. Lyhyet opetusnäytteet ja ohuet opetusportfoliot eivät enää saa riittää: Keskustaopiskelijat vaativat selkeitä pätevyysvaatimuksia koko maahan. Opettajana kehittymiseen tulee kannustaa ja siitä pitää palkita niin rekrytointivaiheessa kuin työsuhteen jatkuessakin.

-Opetuksen tason raju heittely on suomalaisen yliopisto-opetuksen vitsaus. Pedagogiikan perustaidot eivät saisi jatkossa olla yhdeltäkään opettajalta hukassa. Maaliksi on nyt asetettava yliopisto-opetuksen ryhtiliike, jonka osana korkean opetustaidon vaatiminen, vaaliminen ja arvostaminen ovat keskeisiä osia, linjaa keskustaopiskelijoiden Hakala.


Lisätietoja:

puheenjohtaja Jirka Hakala

jirka.hakala(at)keskustaopiskelijat.fi

050 389 7260

 

Jaa tämä artikkeli