Heikkilä: Suomen menestymissuunnitelma

Muistatteko työryhmän, joka yritti muutama vuosi sitten luoda Suomelle brändiä? Tai ainakin se nosti esille asioita, joista Suomi-brändi voisi koostua. Tiedä sitten miten brändäys on onnistunut, mutta Ollilan työryhmän lopputulemat moni voi varmasti allekirjoittaa; neljä tärkeintä pointtia ovat opetus, luonto, arkiluovuus ja vesiosaaminen.

Monelle on varmasti tuttu se elefanttivitsi, jossa neljä ihmistä, kaikki eri kansallisuuksia, kulki savannilla ja näki elefantin. 

Saksalainen mietti: ”Miten saan tuon elefantin tekemään minulle työtä?” Japanilainen mietti: ”Mitä ruokaa tuosta elefantista voisi tehdä?” Amerikkalainen mietti: ”Miten tuo elefantti voisi ansaita minulle rahaa?” Suomalainen mietti: ”Mitä tuo elefantti ajattelee minusta?”

Ei se hirveä vääryys ole että Suomi-brändiä halutaan vahvistaa maailmalla ja vähän nostaa samalla sitä omaa itsetuntoakin. Kun miettii tätä nykyistä lamaa, on meidän todellakin löydettävä ne vahvuudet, joilla juuri Suomen kansantalous saadaan nousuun. Euroopan tasolla tullaan tekemään paljon ratkaisuja, mutta Suomi voi vaikuttaa nimenomaan omaan asemaansa kansainvälisessä kilpailussa.

Seuraavan hallitusohjelman tulee olla selviytymissuunnitelma, jonka on oltava ainakin kahden kauden mittainen. Mutta kappas, meillähän onkin jo sellainen, Keskusta on lanseerannut Suomen selviytymissuunnitelman. 

Entäs sitten kun lamasta on selvitty? Sen jälkeen voidaan lähteä rakentamaan Suomen menestymissuunnitelmaa.

Ollilan brändityöryhmä sai paperille monta hyvää asiaa, joilla Suomi voi profiloitua. Oliko niissä mitään uutta ja repäisevää on oma asiansa, mutta itse nostaisin toivottavasti lanseerattavaan Suomen menestymissuunnitelmaan ainakin kolme pointtia; koulutuksen, ruoan ja energian. Kaikissa näissä me joko jo olemme maailman kärkimaita tai meillä on siihen mahdollisuus. Puhtaalla ruoalla ja energialla, sekä maailman parhaalla koulutusjärjestelmällä on hienoa profiloitua.

Uusia Nokioita haikaillaan jatkuvasti. Elektroniikka-alalle tai mille tahansa. Tuskin yksin koulutuksesta, yksin ruoasta, tai yksin energiasta tulee uutta Nokiaa, mutta onhan se varmempaa menestyä monella sektorilla. Ja teemat linkittyvät yhteen; jokaisen menestyvän osaajan takana on toimiva koulutusjärjestelmä. Näillä eväillä Suomi nousuun! Ja sitten se elefantti varmasti ajattelee suomalaisesta pelkkää hyvää.

 

Lauri Heikkilä

KOL:n liittohallituksen jäsen

 

(Kirjoitus on julkaistu Suomenmaassa 5.6.2014)

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More