Keskustaopiskelijat: Lukukausimaksut ovat köyhä tapa edistää korkeakoulutusta

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) on erittäin pettynyt Keskustan korkeakoulutuspoliittisen kärkitavoitteitten kirjaukseen. Keskusta julkaisi tänään strategisen hallitusohjelmatavoitteen ja sen mukana viisi tavoitetta vuodelle 2025. KOL on tyytyväinen, että yksi viidestä tavoitteesta on luovuuden, osaamisen ja uusien oppimisympäristöjen kehittäminen. Puolue ei KOL:n harmiksi tuonut niitä julki ulostulon tiivistelmässä. Pitkällisen ja hyvin tehdyn valmistelutyön jälkeen puolueella olisi ollut valmiita linjoja koulutuspolitiikan remonttiin ja opetuksen uudistamiseen.

– On käsittämätöntä, että korkeakoulutuksesta kärkihankkeeksi on nostettu koulutusviennin esteiden poisto muun muassa EU- ja ETA-alueen ulkopuolisten lukukausimaksujen kautta ja vieläpä mainitsematta puolueen ehdotonta kantaa niiden vapaaehtoisuudesta, hämmästelee Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Hilkka Kemppi.

KOL pitää koulutusvientiä tärkeänä kehittämiskohteena, mutta erillisenä liiketoimintana. Maksuttoman koulutuksen rinnalla on mahdollista myydä jo nyt sellaista koulutusta, jonka kustannuksista vastaa ulkomainen opiskelijoiden taustayhteisö tai koulutuksen ostaja, kuten esimerkiksi yritys tai säätiö. Koulutusvienti ei saa vaarantaa oppilaitoksen perustehtävää tai siihen suunnattuja resursseja eikä olla korkeakoululle pakollista liiketoimintaa.

Keskustan julkaisun mukaan lukukausimaksut asettamalla Suomesta saadaan luovuuden ja osaamisen kärkimaa. KOL näkee tavoitteen lukukausimaksuista kuitenkin korkeakouluja eriarvoistavana ja Keskustan linjauksen ristiriitaisena. Ruotsin kokemuksia kansainvälisten opiskelijoiden keskittymisestä suuriin kasvukeskuksiin pitää välttää.

– Tämä keskustelu on köyhä tapa edistää korkeakoulutusta. Keskustan opiskelijaliitto ei kannata lukukausimaksuja eikä koe niiden edistävän tavoitetta osaamisen kehittämisestä, linjaa puheenjohtaja Hilkka Kemppi.

Onneksi tiivistelmään oli nostettu tavoite TKI-toiminnan kasvattamisesta. Keskustan Opiskelijaliitto vaatii puoluejohtoa kunnioittamaan puoluekokouksen päätöstä, jossa vaaditaan ensin selvittämään lukukausimaksujen vaikutukset ennen niiden käyttöönottoa. Puoluekokouksen päätöksen mukaan meidän tulee harkita tarkkaan miten lukukausimaksut vaikuttavat, ei ainoastaan korkeakouluihimme vaan koko yhteiskuntaan.

Lisätietoja:
Hilkka Kemppi, puheenjohtaja, hilkka.kemppi(at)keskustaopiskelijat.fi, 050-3897260
Anniina Sippola, varapuheenjohtaja, anniina.sippola(at)gmail.com, 0400-638829

Jaa tämä artikkeli