Keskustaopiskelijoiden Kemppi vaatii Zyskowiczilta konkretiaa

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Hilkka Kemppi on pettynyt Ben Zyskowiczin listan kirjaukseen opintotuen muuttamisesta niin kutsutusti kannustavammaksi. Kokeneelta pitkän linjan poliitikolta Kemppi toivoisi konkreettisempaa lähestymistä iänikuisten ja kliseisten lauseiden sijaan. Zyskowicz esittää opintotukeen 100 miljoonan euron leikkausta vuositasolla julkaisemassaan leikkauslistassa.

Kemppi haluaa kysyä, mitä Zyskowicz tarkoittaa kannustavammalla opintotuella? Opintotukea saa nykyiselläänkin vain, jos opiskelee aktiivisesti ja sen käyttöä seurataan tarkasti. Opintotukea käyttää vain alle puolet opiskelijoista. Tilastot osoittavat, että leikkauksilla on käyttöastetta vähentävä vaikutus. Opintotuen matala taso kannustaa opiskelijoita lähinnä siirtymään työntekoon opintojen ohella, joka taas pidentää opintoaikoja. Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja peräänkuuluttaa Zyskowiczilta konkreetisempaa esitystä opintotukileukkauksista.

“Opintotuki on valtiolle halvin opiskelijan toimeentulon muoto. On sääli, että niin moni opiskelija tippuu sen piiristä toimeentulotuen varaan. Tämä tulee yhteiskunnalle kalliiksi ja tekee toimeentulosta monimutkaisen prosessin opiskelijalle.”, keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Hilkka Kemppi korostaa. Jo nykyinen opintotukilaki on todella sekava kaikkien uudistusten jälkeen, eikä edes Kela pysy aina perässä muutoksissa.

Keskustan Opiskelijaliiton ja koko keskustapuolueen mukaan on syytä säilyttää nykyinen tai nykyisen kaltainen opintotukijärjestelmä. Välttämättömät elinkustannukset tulee kattaa pääosin suoralla tuella velkarahan sijasta. Jo nyt tuen nauttimisen edellytyksenä on opintojen riittävä etenemistahti, jota on vastikään kiristetty.

“Opintorahapainotteinen opiskelijoiden toimeentulotuki varmistaa opiskelun mahdollisuuden kaikille suomalaisille varallisuudesta riippumatta.” toteaa Kemppi.

Kemppi kiittää Zyskowiczia koulutuksen arvostamisesta valtiontalouden säästölistalla, mutta on välttämätöntä korjata, että opiskelijan toimeentulolla on suora yhteys opiskelukykyyn. Siltä osin leikkauslista on ristiriitainen.

Lisätietoja:

Hilkka Kemppi, puheenjohtaja, hilkka.kemppi@keskustaopiskelijat.fi, p. 050-3897260

Jaa tämä artikkeli