Keskustan Opiskelijaliitto: Maksut eivät saa jäädä päällimmäiseksi tavoitteeksi

Keskustan Opiskelijaliitto on lähtenyt hallitusneuvotteluihin mukaan innolla ja haluaa kiittää puoluetta avoimesta valmistelusta, jossa on ollut helppo olla mukana. KOL on tyytyväinen hallituksen EU-, UTP- ja maahanmuuttotyöryhmän linjauksista, mutta odotetusti pettynyt kirjaukseen EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksuista. On hämmentävää, että koulutuspoliittisesta tavoitteesta linjataan maahanmuuttoa pohtineessa ryhmässä. Tämä toisaalta selittää kirjauksen köyhän ulosannin.

– Keskustaopiskelijat ovat tuoneet useita tärkeitä näkökulmia hallitusohjelmaneuvotteluihin, mutta valitettavasti tavoitteessamme kaikille maksuttomasta koulutuksesta ei ole onnistuttu, liittohallitus huokaisee yhteen ääneen.

– Nyt on tärkeää keskittyä huolelliseen lainvalmisteluun, maksujen kohtuullisuuteen ja joustavaan siirtymään. Maksullistaminen edellyttää stipendijärjestelmän kehittämistä niille, joilla ei ole varaa lukukausimaksuihin. Suomeen tulee jatkossakin tuoda paras mahdollinen osaaminen ja monipuolinen kansainvälisten opiskelijoiden joukko, ei vain rikkaimpia opiskelijoita, painottaa liiton puheenjohtaja Hilkka Kemppi.

Keskustan opiskelijaliitto vaatii, että maksukirjauksen sisältöä pohdittaessa lopputuloksella ei heikennetä kasvukeskusten ulkopuolisen Suomen kansainvälistymistä asettamalla koulutuksen tarjoajille pakollisia lukukausimaksuja, niinkuin Ruotsin esimerkki on osoittanut.Tavoitteet maahanmuuttajien työllistymisen helpottamisesta ja kieltenopetukseen panostamisesta ovat hyviä. Näitä Suomi selkeästi tarvitsee menestyäkseen kansainvälistyvässä maailmassa.

Lisäksi koulutuspoliittisista tavoitteista neuvoteltaessa lukukausimaksut eivät saa jäädä päällimmäiseksi tavoitteeksi, sillä koulutuskenttä kaipaa nyt kiperästi aitoa kehittämistä. Tahtotila uusiin oppimisympäristöihin panostamisesta ja esimerkiksi digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämisestä on otettava tosissaan.

– Hallitusneuvottelut ovat vielä täysin kesken. Meille tärkeää on nyt muun muassa perustulokokeilun saaminen, koulutuksen tasa-arvo ja työelämälähtöisyys, ympäristön sukupolvisopimus ja nuorisotyöttömyyden torjunta. Suomi 2025 -vision kirjaus avoimesta ja kieliltään ja kulttuuriltaan rikkaasta Suomesta on hieno tavoite, päättää puheenjohtaja Kemppi

Lisätietoja:
puheenjohtaja Hilkka Kemppi, hilkka.kemppi@keskustaopiskelijat.fi, p. 050 3897 260

Jaa tämä artikkeli