Jaakko Mäki-Petäjä: Vaalit käyty – rintamilta ei mitään uutta

Kuntavaaleissa kävi suurin piirtein niin kuin ehdokasasettelun ja gallup-kyselyiden perusteella pystyi ennustamaan. Perussuomalaiset hävisivät eniten, kokoomuslaiset toiseksi eniten ja keskustalaiset kolmanneksi eniten. Oppositiossa lihoivat vasemmistoliittolaiset ja ennen kaikkea vihreät. Demarit onnistuivat jälleen saamaan ”torjuntavoiton”. Niin ja Paavo Väyrynenkin ponnisti kristillisten listalta valtuustoon, mutta äänikuninkuus jäi tälläkin kertaa kaukaiseksi haaveeksi.

Vaikka vaaleissa tietenkin paikkakuntakohtaisesti nähtiin suuriakin muutoksia, niin samalla vaalit myös vahvistivat kuvaa suomalaisen poliittisen järjestelmän pysyvyydestä. Poliittisten ryhmittymien kannatuksen alueellinen vaihtelu ei ole juuri heilahdellut itsenäistymisen jälkeen.

Nyrkkisääntö on, että vuoden 1918 kansalaissodan rintamalinjan pohjoispuolella maalaisliitto-keskusta on suurin puolue ja SSTPSKDLVasemmistoliitto on toiseksi suurin muualla paitsi Pohjanmaan lakeuksilla. Siellä kokoomus nostaa kannatuksensa kakkospuolueen asemaan. Rintamalinjan eteläpuolella, jossa kansalaissota oli todellista sisällissotaa, sinipunapuolueet ovat edelleen valtapuolueet.

Populistipuolueet ovat taas vuosien saatossa vaihdelleet. Sodan jälkeen 1950-1960 SKDL oli johtava populistipuolue maalla ja kaupungeissa. Vuoden 1968 vaaleista lähtien aina 1980-luvun romahdukseen asti populistipuolueen valtikka oli vennamolaisella SMP:llä. Uudella vuosituhannella vennamolaisuuden manttelinperijäksi nousi Timo Soini ja perussuomalaiset. Nyt näissä vaaleissa vihreät ottivat ensimmäistä kertaa onnistuneesti populismillaan vaalivoiton, joka realisoitui parhaimmin Jyväskylässä, eli vuoden 1918 rintamalinjan raja-alueella.

Yhteistä kaikille populistipuolueille on ollut se, että kaikkien niiden kannatuksen on lopulta syönyt politiikan taikasana nimeltä ”hallitusvastuu”. SKDL halattiin kuoliaaksi 1960-1970-lukujen kansanrintamahallituksissa. SMP häipyi Posti-Pekan mukana historian hämärään. Sama kohtalo on nyt käynyt ja käymässä myös perussuomalaisille. Sama on edessä myös vihreillä, jotka viimeistään seuraavien vaalien jälkeen joutuvat katteettomat lupauksensa pettämään.

Sitä odotellessa.

Arvan ratkaisua odottava kaupunginvaltuutettu/varavaltuutettu.
Jaakko Mäki-Petäjä
Keskustan Opiskelijaliitto
Pääsihteeri

 

Kartat YLE:n tulospalvelusta.

 

 

 

 

Share the Post:

Related Posts