Karila: Keskustaopiskelijoiden paikka ei ole istua katsomossa

 

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) ei voi seurata sivusta, kun julkisuudessa käydään keskustelua opiskelijakuntien ja ylioppilaskuntien tulevaisuudesta.

Keskustan Opiskelijaliitto järjestää ylimääräisen liittokokouksen Helsingissä 23.9.

Keskustan Opiskelijaliiton liittohallitus päätti 21.4. kokouksessaan järjestää ylimääräisen liittokokouksen, jossa on tarkoitus määritellä liiton kanta automaatiojäsenyyteen. Tämän hetkinen KOLlin poliittinen linja vaatii yhdenvertaisuutta ylioppilaskuntien ja opiskelijakuntien jäsenpohjan välille. Nykytilanne ei tätä ole, vaan ylioppilaskuntien puolella opiskelijat kirjautuvat yliopistoihin liittymällä ylioppilaskuntien jäseniksi. Ammattikorkeakoulujen puolella opiskelijakunnat ovat erossa korkeakouluista ja valinta jäseneksi liittymisestä on opiskelijalla.

Molempien käytäntöjen puolesta on helppo puhua sekä puolesta, että vastaan.

Kun puhutaan ainakin kansavallasta, demokratiakasvatuksesta, yksilön vapaudesta, opiskelijan asemasta sekä korkeakouluyhteisöjen tulevaisuudesta on yksiselitteisen selvää, että näin periaatteellisten päätösten on tultava keskustaopiskelijoiden kentän kautta.

Keskustaopiskelijat ovat nyt monella tapaa ratkaisijan asemassa. Hallituksessa sekä kokoomuksen, että perussuomalaisten nuorisosiivet ovat automaatiojäsenyyden vastustajia. Keskustaopiskelijat voivat vaikuttaa merkittävästi sen suhteen, tullaanko automaatiojäsenyyden purkamista käsittelemään vielä tällä hallituskaudella, vai päättääkö kenttä tavoitella ylioppilaskuntien käytännön laajentamista myös opiskelijakuntien puolelle.

Kyseessä on suomalaisen opiskelija- ja sivistysyhteisön tulevaisuuden kannalta iso asia. Pohjaa syyskuun ylimääräistä liittokokousta varten tuleekin luoda rehellisillä ja toistemme kantoja rohkeasti, mutta asiallisesti haastavilla keskusteluilla – sekä osastoissa, että valtakunnallisesti. Syyskuun liittokokouksen päätös on samaan aikaan joka tapauksessa sekä historiallinen, että oikea.

Arttu Karila

puheenjohtaja

Keskustan Opiskelijaliitto

Puheenjohtaja Arttu Karila

 

 

Share the Post:

Related Posts