Keskustan Opiskelijaliiton Karila: Ammattikorkeakoulujen itsenäisyys turvattava

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Arttu Karila on huolestunut ammattikorkeakoulukentän kehityksestä. Vuodesta 2012 vuoteen 2019 mennessä ammattikorkeakoulujen rahoituksesta uhkaa paikoin leikkaantua jopa kolmasosa.

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Arttu Karila on huolestunut ammattikorkeakoulukentän kehityksestä. Vuodesta 2012 vuoteen 2019 mennessä ammattikorkeakoulujen rahoituksesta uhkaa paikoin leikkaantua jopa kolmasosa. Tämä tilanteessa, jossa kaikilta korkeakouluilta vaaditaan uusia tapoja toimia ja tuloksellisuutta. Pudotuspelin estämiseksi opetus- ja kulttuuriministeriön tulisi huomioida ammattikorkeakoulujen erityistilanne jaettaessa erityisavustuksia.

-Ammattikorkeakoulujen tulevaisuus on sumun peitossa. Puoliväliriihen julkistuksessa ei mainittu sanallakaan ammattikorkeakouluja. Tämä luo epävarmuutta henkilökunnan ja opiskelijoiden arkeen. AMK -kentällä on syntymässä laajaa tyytymättömyyttä. Opetusministerin on puututtava peliin, vaatii Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Arttu Karila.

Ammattikorkeakoulut ovat viime vuosina osoittaneet muuntautumiskykynsä toimintaympäristön suuresta murroksesta huolimatta, esimerkiksi innovaatioalustojen ja yhteistyöverkostojen luojina. Suomen korkeakoulukentän tulevaisuus ei saa rakentua ylhäältä saneltujen poisvalintojen varaan, jossa ylläpidetään vanhan maailman ratkaisuja vaan jossa palkitaan uusien toimintatapojen luomisesta.

-Ammattikorkeakoulujen huomioiminen tasavertaisina yliopistoihin nähden kuuluu juhlapuheissa, mutta ei näy käytännön toimissa. Yliopistojen nurkanvaltaukset ammattikorkeakoulukentällä etenevät suurin harppauksin. Hallitsematon kehitys on jo käynnissä, Karila varoittaa.

 

Lisätietoja:

Arttu Karila
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto
arttu.karila@keskustaopiskelijat.fi
050 389 7260

Jaa tämä artikkeli