Emmi Paajanen: Hiljainen hyväksyntä – vaietuin vaalisalaisuus?

Olin kampanjoimassa presidentinvaaleissa Kuopion torilla, jaoin lämmintä mehua teltalle tuleville ihmisille. Mieshenkilö tuli pöydän taakse viereeni, pyytää mehua ja hörähti: “anna sun osoite, tuun sinne sitten illalla vähän jatkoille hehheh”.

Jaoin 2015 eduskuntavaalien aikaan ehdokkaan flyereitä Kolmen Sepän patsaalla Helsingissä. Mieshenkilö otti vastaan flaikun ja huomautti että Suomella menisi paljon paremmin, jos kaltaiseni nuoret naiset keskittyisivät synnyttämään eivätkä politiikkaan, ja alkoi tiukata omia perheellistymissuunnitelmiani. Lopuksi hän vielä totesi, että onneksi sentään jaan miesehdokkaan esitteitä! Myöhemmin samana päivänä toinen henkilö tuli naureskelemaan, että on se hyvä kun keskustakin on tajunnut käyttää nuoria kauniita naisia houkuttimena.

Nuori demarinainen oli jakamassa esitteitä 2016 kuntavaaleissa Narinkkatorilla. Hän ojensi flaikun äänestäjälle, joka päätti samantien kommentoida hänen ulkonäköään ja kysyi kahville. Nainen kieltäytyi, jolloin äänestäjä alkoi inttämään vastaan. Kun nainen yritti poistua tilanteesta, äänestäjä tarttui häntä kädestä ja päästi irti vasta kun kampanjatiimin miespuolinen jäsen tuli väliin.

Kokoomuslainen naisehdokas oli kampanjoimassa viime kevään kuntavaalien aikaan. Outo mies tuli kuvaamaan häntä ja tiukkasi onko häntä tai muita ehdokkaita ahdisteltu tai kiusattu kampanjan aikana. Mies kuvasi häntä todella läheltä kasvoja ja käyttäytyi hyökkäävästi. Ehdokas hämmentyi eikä saanut sanaa suustaan. Hän ei myöskään saanut mitään selitystä kuka mies oli, tai mihin tämä aikoi nauhaa käyttää.

Nämä ovat viisi esimerkkiä naispuolisten kampanjatiimiläisten ja ehdokkaiden vaalityössä kohtaamasta häirinnästä. Tarinoita on tuhansia ja tuhansia lisää, enkä edes käsittele tässä tekstissä esimerkiksi transsukupuolisten tai muiden vähemmistöjen kohtaamaa häirintää.

Eri vaalien ehdokkaiden kampanjatiimit ovat poliittisille puolueille korvaamaton voimavara. Ehdokkaat saadaan valtuustoihin, eduskuntaan ja Mäntyniemeen asti lukemattomilla työtunneilla ja hartiavoimin. On puolueiden asia, että kampanjatiimiläisten koskemattomuus turvataan. Puolueiden tulee kouluttaa aktiivejaan häirinnän ilmenemisen eri muodoista. Niillä on suoranainen velvollisuus kouluttaa jäsenistöään puuttumaan häirintään sitä nähdessään, sillä tämä on jokaisen, eikä vain häirityksi joutuvien, asia. Hiljainen hyväksyntä tulee lopettaa nyt heti eikä huomenna.

Reippaan vuoden sisään käydään kolmet vaalit: maakuntavaalit, eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit. Nämä vaalit ovat puolueille näytön paikka, etenkin viime aikoina aktiivisena velloneen Me too-keskustelun jälkeen. Politiikka on epätasa-arvoista niin pitkään, kun siinä toimiminen on helpompaa valkoiselle heteromiehelle kuin muille. Eikä tämä asia muutu, jos siihen ei kukaan puutu.

 

Emmi Paajanen
1. varapuheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto

 

KOL:n varapuheenjohtaja Emmi Paajanen. Kuva: Ilona Suuronen

 

Share the Post:

Related Posts