Terhi Ala-Keturi: Voi Vapu!

Kuinka voit?

”En voi hyvin” ja ”hyvinvointini on vaakalaudalla” ovat monille opiskelijoille tuttuja lausahduksia niin meemien, haalarimerkkien kuin myös (krapula-)aamuisten ajatusten muodossa. Vappu on tunnetusti opiskelijan kevään huipennus lukuisine tapahtumineen, joissa liikutaan useimmiten haalarit jalassa ja (valko)lakit päässä.

Mutta entäpä jos vointi ei olekaan oikeasti hyvä? Entäpä jos rilluttelu ei innosta? Tai jos jaksaminen ei riitäkään kotoa poistumiseen?

Olen ilokseni huomannut, että Jyväskylässä on tänä vappuna muitakin kuin kosteita tapahtumia, mm. haalaripyöräilyä ja koko perheelle soveltuva piknik. Opiskelijoita on yhä moninaisimmissa elämäntilanteissa: osa on aloittanut opinnot suoraan toisen asteen koulutuksen jälkeen, osa tekee toista tutkintoa, osa pyörittää omaa firmaa ja osalla on jälkikasvua. Valitettavasti yhä useampi on uupunut ja vappu sosiaalisine rientoineen voi kuulostaa monen mielestä ahdistavalta. Jos opintopisteitä ei olekaan kertynyt vuoden aikana (Kelan mielestä) riittävästi tai ollenkaan, voi vappu tuntua turhalta: ”en ole suorittanut velvollisuuttani opiskelijana, miksi siis juhlisin opiskelijuuttani?”

Huhtikuun 18. päivä vietettiin opiskelijoiden mielenterveyspäivää, jonka teemana oli myötätunnosta hyvinvointia. Toisiin ja itseen kohdistuvan myötätunnon vastakohtana voidaan pitää vaativuutta. Opiskelijalta vaaditaan usein paljon, ja vaatimukset voivat tulla niin sisältä kuin ulkoa. Ulkoisten paineiden lisäksi omat tavoitteet ja vaatimukset voivat ajaa opiskelijan burnoutin partaalle: kun mikään ei riitä, on vaikeaa olla itselleen lempeä.

Mutta mitä voisi tapahtua, jos itselleen soisi hetken levätä? Voikin huomata, että vappua voi viettää monella eri tavalla ja monenlaisessa seurassa. Sitsien ja bileiden vaihtoehtona voi olla kaveriporukan kokoontumisajot rennon piknikin merkeissä – ja jos vappusää pääsee yllättämään, voi sisätiloissakin juhlistaa kevättä. Kukin taaplaa tyylillään, ja se, jos mikä, on opiskelijaelämän parhaita puolia.

Lempeän rentouttavaa vappua!

Terhi Ala-Keturi
KOL:n liittohallituksen jäsen

 

 

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More