Emmi Paajanen: ”Pojat on poikia”-asenne estää turvallisuuden ja oikeuden tapahtumisen

Yksi suomalaisnainen yritettiin raiskata ja useampaan kohdistettiin seksuaalista väkivaltaa korkeakouluopiskelijoiden EM-kilpailuissa Portugalissa. Koska kisojen järjestäjä European University Sports Association (EUSA) on päättänyt vaikenemalla puolustaa ahdistelijoita, joutui Opiskelijoiden Liikuntaliitto OLL hakemaan oikeutta ahdistelluille naisille julkaisemalla mediatiedotteen.

Tapaus selkäpiitä karmivine yksityiskohtineen kertoo siitä, että miesvaltaisissa linnakkeissa ahdistelu on edelleen 2010-luvulla naisen oma vika. Kyseisessä tapauksessa kisojen ja EUSA:n johto syytti ahdisteltuja naisia alkoholin käytöstä, ja siitä että heidän käytöksensä oli uhrille liian rauhallista. Miespuoliset ahdistelijat saivat jatkaa kisoihin osallistumista, ja en ihmettele jos saavat tehdä näin jatkossakin. EUSA:n johdon käytös osoittaa että järjestö on todella myrkyllisten ja haitallisten asenteiden omaavien henkilöiden käsissä.

Selvennetään nyt vielä, mistä seksuaalinen ahdistelu ei johdu:

  1. Naisen pukeutumisesta, meikistä, käytöksestä, alkoholin käytöstä, puhetavasta, flirttailusta, siitä että on samassa huoneessa tai siitä että nainen on olemassa. 
  2. Yksiselitteisesti: seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuminen ei ole IKINÄ millään tasolla uhrin vika.

Selvennetään lopuksi mistä seksuaalinen ahdistelu (muun muassa) johtuu:

  1. Kasvatuksesta sekä yhteiskunnassamme vallitsevista haitallisista asenteista ja rakenteista. Jos lapset kasvatetaan uskomaan, että sukupuolet eivät ole täysin tasa-arvoisia, vastaavia tapauksia tulee tapahtumaan jatkossakin. Kukaan ei ole syntyessään ahdistelija tai raiskaaja.
  2. Siitä, että päättäjät eivät puutu tarpeeksi aktiivisesti näihin haitallisiin rakenteisiin tai ota tarpeeksi tiukasti kantaa kohdatessaan eriarvoistavaa toimintaa.

Seksuaalinen väkivalta on jokaisessa tapauksessa väärin ja vaatii aina toimenpiteitä. Meidän pitää yhteiskuntana muuttaa asenteitamme seksuaalista väkivaltaa kohtaan, että oikeus voi tapahtua. Historia on osoittanut, että asenteet muuttuvat yhteiskunnallisen keskustelun ja lainsäädännön muuttamisen myötä. Siksi jokaisen suomalaisen tulisi allekirjoittaa Suostumus 2018-kansalaisaloite. Vallitseva nykytila on kaukana tasa-arvosta, ja jokaista kansalaista tarvitaan mukaan tekemään muutos.

Emmi Paajanen
KOL:n 1. varapuheenjohtaja

emmi.paajanen@keskustaopiskelijat.fi

 

Emmi Paajanen

 

 

 

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More