Puheenjohtaja Piiparisen puhe puoluevaltuustossa

27.4.2019 Keskustan puoluevaltuusto, Riihimäki

”Puheenjohtaja, aatesisaret- ja veljet, Riihimäen puoluevaltuusto.

Takki tuntui aika tyhjältä, kun rupesin kirjoittamaan tätä puhetta. Sadanvuoden historian huonoin eduskuntavaalitulos, ja ympärillä paljon väsyneitä kasvoja niin vaalityöstä kuin puolueen harjoittamasta politiikasta. Onnea ja onnellisuuttakin – paljon uusia nuoria kasvoja eduskuntaryhmämme penkeillä. Ne ihmiset, ketkä luottivat keskustaan eniten, ehkä ensimmäisiäkin kertoja, tahtoivat myös jotain uutta.

Minun ollessa mukana keskustan toiminnassa vuodesta 2016 puolueemme on kuitenkin vain hävinnyt vaaleja. Sanotaan “Politiikka ei ole pikajuoksu, vaan maraton”, mutta lyhyelläkin aikavälillä ratkaistaan paljon puolueemme kiinnostuksesta, kuvasta ja asemoitumisesta.

Poliittinen nelikenttä on toki yksinkertaistava, mutta varsin hyvin puolueiden eroja havainnollistava. Kouhkatun vasen-oikea vaaka-akselin sijaan siinä on kuitenkin myös pystyakseli, josta hyvin harvoin olen kuullut kenenkään keskustassa puhuvan. Mihin keskusta asemoituu liberaali-konservatiivi -akselilla, on minun mielestä nyt vaalien jälkeen kirkastettava ja määriteltävä linja. Hajuton ja mauton vaihtoehto on todeta olevamme täysin akselisen leikkauspisteessä. Hailakalla keski-arvolla emme puhuttele ketään. On aika nostaa keskustan arvot esiin.

Sain tällä viikolla osallistua pitkäaikaisen keskustavaikuttajan, eduskuntaryhmämme eläköityneen pääsihteerin, Seija Turtiaisen järjestämään päätösseminaariin. Otsikko oli, tasa-arvo on tehtävä. Tuo seminaari muuten puhutteli, ja veti mukaan ihmisiä yli puoluerajojen. Keskiössä yksi perimmäinen keskustalainen arvo, puhe yhdenvertaisuudesta ja sen merkityksestä yhteiskunnalle ja yksilölle.

Osa meistäkin tuhahtelee sanalle feminismi – mutta hei: kyse on niin siitä, miten nuoret miehet pääsee korkeakouluun, miten naiset saa samasta saman palkan kuin miehet, miten vanhemmuuteen olisi niin äidillä kuin isällä samanlainen oikeus. Keskusta on muuten ainut puolue, joka tahtoo tasa-arvoisen mahdollisuuden elää, kasvaa ja yrittää kaikkialla Suomessa. Muun muassa tasa-arvossa meillä on siis todellakin tehtävää, ja vaaleissa voitettavaa.

Vaikka eduskuntavaalien äänetyskäyttäytymisestä on luettavissa, että keskusta on hävinnyt aikaisempiin tuloksiin nähden eniten kokoomukselle ja perussuomalaisille, en pidä näitä puolueita pelkästään siinä kategoriassa, jossa kilpailemme. Rohkenen väittää, että aika moni tästäkin salista on puoluavalintaa tehdessään valinnut laajemmasta puoluekirjosta, kuin oikeistopuolueista. Kansanliike elää jäsenistä, ja sen valmistelemasta linjasta. Palautetaan tämä politiikan tekomme keskiöön.

Se kenen äänellä tämä tarina keskustasta luetaan syksyn ylimääräisen puoluekokouksen jälkeen, on siis toissijaista. Ensisijaista on nyt vastata kysymykseen: mitä on poliittinen keskusta, ja miksi ja mihin 2020-luvun Suomi sitä tarvitsee. Ja ennen kaikkea: miksi olla mukana sitä linjaa rakentamassa, miltä arvopohjalta me tätä maata rakennamme.”

Auli Piiparinen
puheenjohtaja
Keskustaopiskelijat

Jaa tämä artikkeli