Keskustaopiskelijat: Budjettiriihi paljastaa Rinteen hallituksen todellisen karvan

Valtiovarainministeriön esityksestä käynnistynyt budjettikeskustelu on nostanut korkeakoulukentän karvat ansaitusti pystyyn. Keskustaopiskelijat vaatii keskustaa ottamaan kärjekseen korkeakoulujen perusrahoituksen noston täysimääräisenä hallitusohjelmassa linjatun mukaan.

“Olen huolissani, mitä ja kuinka paljon, vappusatasten ohessa on enää mahdollista priorisoida. Alijäämäinen budjetti ja koulutuskentän hätähuutoon vastaamattomuus syö sukupolvien tulevaisuususkoa, ei kasvata sitä”, huomauttaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Auli Piiparinen.

“Samalla vetoamme budjetista ensi viikon tiistaina kokoustavaan keskustan eduskuntaryhmään. Koulutuksen laadun ja rahoituksen turvaaminen ympäri Suomen on parasta aluepolitiikkaa, ja vastaa myös työmarkkinoiden osaamispulaan. Jollei keskusta priorisoi koulutusta nyt, kun meillä on vielä asiasta vastaava ministeri, niin milloin?” ärähtää Piiparinen.

Keskustaopiskelijat näkee käydyn keskustelu korkeakoulujen rahoituksen nostosta hyvänä, ja korostavat prosessin olevan vielä kesken. Nyt ministeriöt käyvät keskinäiset neuvottelunsa, ja sen jälkeen koko hallitus laatii budjettiesityksen eduskunnalle hyväksyttäväksi. Kuukauden päästä käytävä budjettiriihi näyttää puolueiden ja hallituksen todelliset prioriteetit. On liian aikaista huudella hallituksen pettäneen korkeakoulut.

“Mutta valtiovarainministeriön esitys korkeakoulujen perusrahoituksen nostoksi ei vielä suupieliä hymyyn nosta. On hyvä muistaa, että esimerkiksi esityksen mukainen viisi miljoonaa euroa ammattikorkeakouluille jakaantuu 23 korkeakoulun kesken”, puheenjohtaja Piiparinen kommentoi.

Korkeakouluilta on läpi 2010-luvun leikattu rahoitusta hälyttävästi. Samaan aikaan yksikköjen harteille on kasautunut uusia tehtäviä muun muassa digitalisaation ja jatkuvan oppimisen merkeissä. Keskustaopiskelijat korostaa laadukkaan perustutkimuksen vaativan työrauhaa riittävän rahoituksen turvin. Tätä rahoitusta täydentää kilpailtu tutkimusrahoitus.

Keskustaopiskelijat uskovat että nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa opiskelijoiden ja korkeakoulujen toiminnan perusedellytyksistä tulee pitää huolta. Vain näin säilytämme koulutusjärjestelmämme laadukkaan pohjan ja varmistamme osaamistason koko Suomessa.

Lisätietoja:
Auli Piiparinen
puheenjohtaja
Keskustaopiskelijat

+35850 38 97 260
auli.piiparinen@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli