Susanna Laitila: Mitä eurooppalaisuus sinulle merkitsee?

Tänään vietetään Eurooppa-päivää. Tätä päivää vietetään vuosittain 9.5. Euroopan Unionin ja Euroopan maiden välisen rauhan ja yhtenäisyyden kunniaksi. Eurooppa on näinä vaikeina aikoina joutunut todella uuden eteen. Koronaviruskriisi vaatii Euroopan maita tekemään yhteistyötä entistä enemmän, jotta tästäkin kriisistä selvitään.

Minulle opiskelijana eurooppalaisuus on vapautta ja yhteisöllisyyttä. Vapaus konkretisoituu liikkumisen vapautena. Jos ei nyt vallitsevia rajoituksia koronan takia oteta huomioon, meillä opiskelijoilla on hieno mahdollisuus päästä tutustumaan eri valtioihin ja niiden kulttuureihin vaihto-opiskelun kautta. Erasmus+ -ohjelman kautta vaihto-opiskelu on mahdollista eri puolille Eurooppaa. Erasmus+ -ohjelma on Europan unionin organisoima kansainvälisyysohjelma, jonka tehtävänä on mahdollistaa kouluttautuminen, opiskelu tai harjoittelu Euroopassa. Juuri korkeakoulujen näkökulmasta Erasmus+ -ohjelma tukee korkeakouluissa kansainvälisyyttä ja ohjelmassa mahdollistetaan niin opiskelijoiden kuin korkeakoulujen henkilökunnan liikkuvuus.

Itselleni vaihto-opiskelu ei ole vielä ollut ajankohtainen, mutta Erasmus+ on muuten tullut tutuksi. Kun toimin kotipaikkakuntani Alavuden nuorisovaltuustossa, järjestimme Erasmuksen kautta nuorisovaltuustovaihdon Alavuden ystävyyskaupunkiiin, Belgian Affligemiin. Juuri näin toukokuun alussa olimme tutustumassa belgialaiseen kulttuuriin ja Affligemin nuoriin. He puolestaan tulivat myöhemmin kesällä Alavudelle vaihtoon tutustumaan meidän kulttuuriimme. Kaiken kaikkiaan tuo vaihto oli todella ikimuistoinen kokemus, eikä sitä olisi pystytty tekemään ilman Erasmus -ohjelmaa. Me alavutelaiset nuoret saimme aimo annoksen belgialaista kulttuuria ja pystyimme tarjoamaan belgialaisille sellaista kulttuurillista sisältöä, mitä ei Internetissä voi kokea.

Matkustaminen avartaa, tavataan sanoa. Ja niinhän se onkin. Erilaiseen kulttuuriin sukeltamalla oma maailmankatsomus avartuu ja samalla kokemus- ja tuttavapiiri laajenevat. Tuo reissu Belgian kulttuuriin toi ihania uusia ystäviä, joiden kanssa tänä päivänäkin olen yhteydessä.

Yhteisöllisyys on sellainen arvo, joka eurooppalaisuudessa on helppo huomata. Yhteisöllisyys näkyy haluna auttaa ja haluna pitää yhteyttä sekä tehdä yhteistyötä yli rajojen. Koin tämän itse ollessani mukana ensimmäisessä Euroopan Liberaalinuorten eli Lymecin kongressissa. Ennen kongressia todella moni kokouksen osanottaja otti minuun yhteyttä ja tiedusteli, tarvitsenko apua kongressiin osallistumisen kanssa. Oli ilo huomata, kuinka moni oli valmis tarjoamaan apuaan yhteisen hyvän eteen. Se on eurooppalaista yhteisöllisyyttä parhaimmillaan.

Eurooppa selviää tästäkin yhdessä ja tämän jälkeen olemme entistä vahvempia. Kun nyt maltamme odottaa vielä jonkin aikaa, voimme turvallisin mielin taas matkustaa tutustumaan uusiin ihmisiin ja kulttuureihin.

Susanna Laitila

Liittohallituksen jäsen

Liittohallituksen jäsen Susanna Laitila
Share the Post:

Related Posts