JOKEn blogi: Varhaisjakelu kuuluu opiskelijoillekin

Karjalainen ja Posti ilmoittavat asiakastiedotteessaan (26.2.) lopettavansa sanomalehtien varhaisjakelun Joensuun Ellin opiskelija-asuntoihin maaliskuun jälkeen. Jo vuosien ajan tapoihini on kuulunut sanomalehden lukeminen aamupalaa syödessäni, mutta jatkossa lehti jaetaan vasta päiväpostin mukana, jolloin se on melkeinpä sama viedä heti paperinkeräykseen, kun uutiset on tullut jo luettua muista lähteistä. Lisäksi postia ei jaeta ollenkaan tiistaisin ja viikonloppuisin, jolloin näiden päivien lehdet tulevat vasta seuraavana arkipäivänä.

Muutosta perustellaan lehtitilausten vähentymisellä eli käytännössä säästösyillä, vaikka sitä ei suoraan sanotakaan. On huolestuttavaa, että Karjalainen näkee opiskelijat helppona säästökohteena ja asettaa heidät sekä muiden kaupunkilaisten joukossa että keskenäänkin eriarvoiseen asemaan, kun varhaisjakelun lakkauttaminen koskee vain Ellin asuntoja. Tällainen päätös ei ainakaan lisää haluani jatkaa nykyistä lehtitilaustani. Ja kun varhaisjakelua kaupungissa vähennetään nyt, niin onko tulevaisuudessa tarkoitus lopettaa se kokonaan?

Vaihtoehdoksi painetulle lehdelle tarjotaan digilehteä, joka jo nyt sisältyy tilaukseen. Käytettävyydeltään digilehti ei kuitenkaan vedä vertoja painetulle: painettu lehti on helppo kantaa pöytään ja aloittaa lukeminen, mutta digilehteä varten pitää ensin kytkeä internet-yhteys päälle ja sitten odottaa tietokoneen tai tabletin käynnistymistä, ellei halua tihrustaa lehteä puhelimen näytöltä. Ja toisaalta siinä vaiheessa on sama mennä lukemaan uutiset joltain ilmaissivustolta, kuin maksaa digi-Karjalaisen tilauksesta.

On ymmärrettävää, että Karjalaisenkin pitää pystyä sopeutumaan muuttuvaan maailmaan. Siltikin on syytä miettiä, onko jakelussa saavutettava säästö tyytymättömien asiakkaiden ja menetettyjen lehtitilausten arvoinen.

Mikko Miettinen
Joensuun Opiskelevat Keskustalaiset

Julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 9.3.2021

Share the Post:

Related Posts

7555 X Kiitos

Keskustaopiskelijat ry haluaa onnitella jäsentensä hyvistä tuloksista! Eurovaalit ovat ohi ja keskusta säilytti kaksi paikkaansa. Pikaisen analyysin perusteella on kuitenkin

Read More