Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajaehdokas Pyky: Tulorajoista kohti kokonaisvaltaista opiskelijoiden hyvinvointia

Opiskelijoiden ahdinko ei ole helpottunut vaikka pääosin kampuksille päästiin palaamaan tänä syksynä. Opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvät ongelmat ovat olleet viime vuosina paljon esillä – syystäkin. YTHS ei ole pystynyt ratkaisemaan ongelmaa ja palveluiden muutos ei ole helpottanut opiskelijoiden tilannetta ollenkaan.

Opiskelijoiden hyvinvointiin vaikuttaa merkittävästi toimeentulo. Keskustalaisten ministerien toimesta opintotuen tulorajoja nostettiin tulevaksi vuodeksi. Tulorajojen nosto helpottaa työssäkäyvien opiskelijoiden arkea ja antaa opiskelijalle mahdollisuuden tienata enemmän. Opiskelijoiden toimeentulo vaatii nyt kuitenkin kokonaisvaltaista korjaamista, jolloin opiskelija saa keskittyä opintoihin, mutta pystyy myös työskentelemään niin halutessaan, ilman suurta stressiä tulorajoista. Uusia ratkaisuja loisi ehdottomasti opintolainan alueellinen hyvitys ja pysyvä korotus tulorajoihin. Perustulo pitkän tähtäimen tavoitteena ratkaisisi isoimmat opiskelijoiden toimeentuloon liittyvät ongelmat. Yhdessä nämä olisivat askeleita oikeaan suuntaan helpottamaan opiskelijoiden arkea sekä työvoiman saatavuutta.

Keskustalla on tällä hetkellä opiskelijoiden kannalta merkittävät ministerisalkut ja nyt puolueelta vaaditaan panostuksia opiskelijoiden hyvinvointiin. Toimeentulon parantamisen lisäksi meidän pitää satsata hoivaan ja huolenpitoon. Korona-aika alkaa helpottaa, mutta opiskelijoiden sosiaali- ja terveysongelmat eivät. Hoitotakuu täytyy saada toimimaan niin, että hoitoa saa yhdeltä luukulta – olipa kyseessä murtunut mieli tai murtunut jalka. Nyt on aika panostaa opiskelijoiden hyvinvointiin, sillä mielenterveyspalveluihin ei voi olla usean kuukauden jonot. Korkeakoulut tarvitsevat resursseja matalan kynnyksen avun tarjoamiseen ja YTHS jonojen nopeampaan purkamiseen. Tarvitaan lisää hoitajia ja psykoterapeutteja töihin.

Huonovointiset opiskelijat ovat tikittävä aikapommi, joka uhkaa räjähtää. Toimiva työelämä tarvitsee työkykyisiä ihmisiä. Siksi satsaukset opiskelijoiden hyvinvointiin kannattaa.

Kalle Pyky
Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajaehdokas

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More