Koulutusasteen nostamisesta vauhtia talouskasvuun!

Koulutusasteen nostamisella on suora korrelaatio myönteiseen, ympäristön kannalta kestävään tuottavuuskehitykseen. Suomen talouden kantokyvyn kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että saamme nostettua työn tuottavuutta, jotta yhteistä kakkua riittää jatkossakin jaettavaksi. Koulutusasteen nosto on yksinkertainen  tapa luoda hyvinvointia ja kestävää talouskasvua Suomeen.

Jopa askelmerkit korkeamman koulutusasteen saavuttamiseksi ovat olemassa: lisätään korkeakoulupaikkojen määrää ja rahoitusta samassa suhteessa, huolehditaan koulutuksen saavutettavuudesta ja palataan perusasioiden äärelle. Tämä ei ole siis mitään rakettitiedettä. Keskustaopiskelijat ovat tähän työhön sitoutuneita, ovatkohan muut?

Olen nimittäin kauhulla seurannut naapuripuolueiden keskittämisvimmaa. Heidän mukaansa olisi hyödyllistä, että esimerkiksi tekniikan alan tai lääkärin koulutuksen voisi suorittaa vain muutamalla paikkakunnalla Suomessa. Ja kuulemma tekniikan tiedekunnan avaaminen Turkuun oli virhe, vaikka se syntyi alueen yritysten huutavasta tarpeesta osaavalle työvoimalle. 

Keskustaopiskelijoille koulutuksen saavutettavuus on ensiarvoisen tärkeää. Ei ole oikein, että joutuu muuttamaan maan toiselle puolelle opiskelemaan mieluista alaa. Erityisesti toisen asteen koulutuksen saavutettavuudesta kannamme huolta. Pidämme tärkeänä, että yleisimpiin ammattikoulutusaloihin ja lukiokoulutukseen osallistuminen ei edellytä omilleen muuttoa. 

On myös tärkeää muistaa, että koko koulutuspolun tulee olla kunnossa koulutustason kasvattamiseksi. Tämän vuoksi on erityisen tärkeää, että peruskoulun ongelmat korjataan. Peruskoulussa niin oppilaille kuin opettajille tulee taata työrauha. Liian monesta koulusta kuuluu viestiä paisuneista luokkakoista ja siitä, että opettamiselle ei jää enää aikaa. Lisäksi poikien oppimistulosten raju lasku huolestuttaa. Tätä emme keskustassa hyväksy ja lupaamme tehdä määrätietoisesti työtä asian korjaamiseksi. 

Ensi vaalikausi tulee olemaan haastavaa sen vuoksi, että valtion taloutta on pakko sopeuttaa. Siitä huolimatta toivon, että päättäjät kykenevät näkemään koulutuksen yhteiskunnan investointina tulevaisuuteen, eikä vain menoeränä. Julkisen talouden sopeutuspaineiden keskellä vaatii rohkeutta panostaa koulutukseen – rohkeutta, jota keskustaopiskelijoiden ehdokkailta löytyy. 

Lauri Salo

Kirjoittaja on Keskustaopiskelijoiden liittohallituksen varapuheenjohtaja

Lue keskustaopiskelijoiden vaaliohjelma täältä!

Share the Post:

Related Posts

Maurin eu-tunti

Tervetuloa kuuntelemaan legendaarista Mauri Pekkarista Keskustaopiskelijoiden webinaariin. Tilaisuudessa Mauri pohjustaa poliittista tilannetta ja vastaa kiperimpiinkin kysymyksiin. Linkki: https://meet.google.com/sqd-exzz-jsk

Read More