NUORKESKUSTA: Perustulo ja hiilivapaa Suomi leikkauslinjan valopilkkuja

Keskustanuoret ja Keskustaopiskelijat julistavat Suomen kunnostustyöt alkaneeksi. Hallitusohjelman myötä velkaantuminen loppuu ja talouden sukupolvisopimus tulee toteutumaan. Hallituksen ohjelma leikkauksineen sisältää karvaita pettymyksiä, mutta myös muutamia valopilkkuja.

– Perustulo on pitkäaikainen nuorkeskustalainen tavoite, joka on hallitusohjelman kokeilun ansiosta askeleen lähempänä toteutumista. Se tekisi kaikesta työstä kannattavaa ja vastaisi nykypäivän pirstaleisiin työmarkkinoihin, huomauttaa Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkinen.

Keskustan nuorisojärjestöt ovat myös tyytyväisiä vihreän kasvun linjauksiin. Hallituksen tavoitteena on hiiletön Suomi 2030. Tuontiöljyn ja -hiilen sijaan Suomi siirtyy liikkumaan ja lämmittämään uusiutuvalla energialla, joka myös työllistää kotimaassa. Kiertotaloudessa ja puhtaassa teknologiassa on kasvavat vientimarkkinat.

– Sivistysleikkauksia on kuitenkin lähes mahdoton hyväksyä. Merkittävät leikkaukset opintotukeen romuttavat nykyistä koulutuksen tasa-arvoa ja sotivat keskustalaista ajattelua vastaan. Ne tarkoittavat väistämättä kymmenien tuhansien eurojen lainataakkaa tuleville maistereille sekä keskeytettyjä opintoja, linjaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Hilkka Kemppi.

Erityisen ongelmallisia ovat myös ammatilliseen koulutukseen kohdistetut säästöt. Ammatillinen väylä on suomalaisen ammattitaidon perusedellytys. Hallitusohjelmassa kuitenkin panostetaan nuorten koulutukseen pääsemiseen sekä työllistymiseen nuorisotakuun muodossa, joka tasapainottaa erityisesti toisen asteen leikkauksia. Lisäksi edistyksellistä on koulutuksen kehittäminen kesälukukauden ja digitalisaation avulla.

Keskustanuoret ja Keskustaopiskelijat tukevat osallistumista hallitusvastuuseen.

– Tulemme valvomaan hallitustyössä erityisesti ylisukupolvisen oikeudenmukaisuuden toteutumista, puheenjohtajat korostavat yhdessä.

LISÄTIETOJA:

Teppo Säkkinen

Keskustanuorten puheenjohtaja

050 384 6820

 

Hilkka Kemppi

Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja

050 389 7260

Yhteystiedot

© 2023 Keskustaopiskelijat
webDesign: Mekanismi »