Hakala: Vaalityöstä draivia oppositiopolitiikkaan

Sunnuntain vaalivalvojaiset päättivät vaalityön keskustan osalta. Pettymystä vain lisäsi se, miten pienestä toiselle kierrokselle pääseminen oli lopulta kiinni.

Ei ole kuitenkaan syytä masentua, sillä presidentinvaalien lopputulema on osaltamme reilusti plussan puolella.

Kampanjamme oli upea kokemus, jossa oli aitoa kansanliikkeen henkeä. Kaupunkilaiset, maalaiset, varttuneet, nuoret, opiskelijat, koko keskusta yhdisti voimansa, kiersi kenttää, vaikutti netissä ja pauhasi puskaradiossa.

Tunnelma ja sisältä lähtenyt noste olivat jotain, mitä monien muiden ehdokkaiden taustajoukot saivat seurata kateellisina vierestä.

Paavo Väyrynen tiivisti näissä vaaleissa keskustalaisen vaihtoehdon ja viestin selkeään ja puhuttelevaan pakettiin, joka sytytti. Miehen uskomaton teräsmiessuoritus, ennennäkemätön yhden miehen kenttätyö koko Suomen kiertämisessä, jää historiaan.

Olkoon se meille esimerkkinä myös tulevaisuudessa: Viestin toimittaminen omakätisesti perille on aivan yhtä tärkeää kuin viestin sisällön huolellinen rakentaminen.

Koko Suomen puolustaminen on meidän viestimme ydinasia. Tässä tehtävässä työnsarkaa riittää myös koulutuspolitiikassa.

Opetusministeriö suunnittelee koulutuksen keskittämistä metropoleihin ja opiskelupaikkojen merkittävää leikkaamista maakunnista.

Hämmentävää on, että kun tavoitteeksi väitetään korkeakoulukentän tehostamista, kohdistetaan suurimmat leikkaukset kaikista tehokkaimpiin AMK-yksiköihin, kuten Kemi-Tornioon, Saimaalle ja Jyväskylään, kun taas opetusministeriön omissa ammattikorkeakoulujen laatu ja tehokkuus -vertailuissa toiseksi huonoiten pärjännyt mammuttimainen Metropolia kokee vain marginaalisen kahden prosentin leikkauksen.

Suuri on hallituksen mielestä kaunista kuntien lisäksi myös koulutuksessa, viis veisataan siitä mitä tutkimukset, asiantuntijat ja tilastot todistavat. Tehokkuudesta rankaistaan ja tehottomuudesta palkitaan, kun perustelut merkittäville mullistuksille jäävät hyvin sumeiksi ja hatariksi.

Tässä valossa kuuluisa yhteiskuntatakuu vaikuttaa sanahelinältä, joka halutaan toteuttaa vain valikoidusti.

Myös yliopistojen merkittävää ohjauskeinoa, rahoitusta, ollaan vihdoinkin uudistamassa. Ikävä kyllä uudistuksessa ollaan ohjaamassa yliopistoja väärään suuntaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnitelmien mukaan ulkomailla julkaistujen artikkeleiden painoarvoa korotettaisiin merkittävästi, kiinnittämättä huomiota laatuun.

OKM:n esityksen mukaan ulkomailla julkaistu heikkolaatuinen lyhennelmäkin olisi yliopistolle rahallisesti kolme kertaa arvokkaampi kuin vuosien työtä edellyttänyt kotimainen tutkimus, joka julkaistaan vain Suomessa.

Tähän suuntaan yliopistojen ohjaaminen olisi suuri virhe, eikä varmasti palvelisi yhteiskuntaamme, vaikka sillä ehkä yliopistojen kansainvälisillä vertailulistoilla päästäisiinkin ylemmäs. Yliopistojen ydintehtäviin ei kuitenkaan lukeudu pärjääminen kiinalaisilla ranking-listoilla.

Työtä meillä Keskustan Opiskelijaliitossa riittää paitsi näissä asioissa, myös aktiivisessa paikallisosastotyössä tulevaisuuden aktiivien hankkimiseksi ja paikallisen vaikuttamisen edistämiseksi. Uusia aktiiveja onkin ilmaantunut mukavasti riveihimme.

Positiivinen ja työn iloa pursunnut kampanjamme ei ole jäänyt huomaamatta, ja tällä linjalla meidän onkin hyvä jatkaa tämän vuoden työtä niin opiskelijoissa kuin emopuolueessakin.

Vaikka vaikuttamisen mahdollisuutemme eivät olekaan entisellään oppositiossa ollessamme, voimme silti nostaa aktiivisesti uusia avauksia niin valtakunnalliseen kuin puolueemme sisäiseenkin keskusteluun.

Tämä koskee koko puoluetta: Meille ”Ei!” ei sovi aatteeksi tai ohjelmaksi, vaikka joillekin se onkin ollut oppositiopolitiikan ainut linja.

Oman uskottavan vaihtoehtomme tarjoaminen on se, millä me luontevasti otamme oman paikkamme. Se on varmasti työlästä ja ajoittain vaikeaa, mutta se on ainut hedelmää kantava keino.

Nyt jos koskaan vaihtoehtoja tarvitaan. Kuten Väyrynen maanantaina totesi: ”Vaalitulos rohkaisee. Taistelu jatkuu.”

Jirka Hakala
KOL:n 1. varapuheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu myös Suomenmaassa 26.1.2012

Share the Post:

Related Posts