Keskustan Opiskelijaliiton liittokokous: Suomessa siirryttävä työhön kannustavaan perustulomalliin

Keskustan Opiskelijaliiton (KOL) liittokokous vaatii eduskuntapuolueilta suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän perusteellista remontointia. Kannustinloukkujen, byrokratian ja päällekkäisyyksien värittämä, suunnittelemattomasti laajentunut sosiaaliturvamalli ei kannusta työtöntä vastaanottamaan väliaikaisia tai osa-aikaisia työtehtäviä ja kyykyttää hädänalaisia vaikeudellaan. Työn vastaanottaminen ei nykyjärjestelmässä ole läheskään aina taloudellisesti järkevää, sen sijaan perusturvan ja toimeentulotuen varassa elävät ajetaan pakotettuun joutilaisuuteen. Paras ratkaisu ongelmaan on vaiheittainen siirtyminen perusetuuksia yhdistävään ja työhön kannustavaan perustulomalliin, jossa työn vastaanottaminen on aina kannattavaa.

Keskustaopiskelijat vaativatkin eduskuntapuolueita ryhtymään yhteistyöhön ja sitoutumaan yhteiseen, uudistuksen keskeiset linjat määrittävään suunnitelmaan sosiaaliturvajärjestelmän uudistamiseksi. Nykyinen sekava järjestelmä sekä aiemmat yritykset tehdä laaja uudistus ovat osoittaneet, ettei perusturvaa voi kehittää lyhytjänteisesti vaalikausi kerrallaan, vaan kestävän tuloksen aikaansaamiseksi tarvitaan vaalikaudet ja puoluerajat ylittävää yhteistyötä ja yhteistä näkemystä. Sosiaaliturvajärjestelmää ei voi enää rakentaa kuin tilkkutäkkiä, muistuttavat keskustaopiskelijat.

KOL:n liittokokous tyrmää myös vaatimukset vastikkeellisemmasta sosiaaliturvasta sosiaaliturvan perusajatuksen vastaisina. Nykymuotoinen tukijärjestelmä on jo pitkälti vastikkeellinen, ja erilaiset rajoitteet sekä vaatimukset ovat usein ennemminkin haitaksi kuin hyödyksi niin yhteiskunnan kuin kansalaisenkin kannalta. Sosiaaliturvajärjestelmän tulee olla sellainen, joka kannustaa ihmisiä nousemaan passiivisuudesta aktiivisuuteen niin työssä, yrittäjyydessä kuin opiskelussakin, eikä kahlitse tempputyöhön, byrokratiaan tai ansioluettelokursseille. Keskustaopiskelijoiden mukaan sosiaaliturvajärjestelmä on jo nyt vastikkeellinen, myös sellaisissa tapauksissa kun tämä ei olisi tarkoituksenmukaista. Hädänalaisia ja toimeentulonsa kanssa kamppailevia tulee tukea ja kannustaa työntekoon, ei ajaa sosiaaliturvajärjestelmän ulkopuolelle, toteavat Keskustaopiskelijat.

Lisätietoja:
Jirka Hakala, puheenjohtaja
jirka.hakala(at)keskustaopiskelijat.fi
0503897260

Jaa tämä artikkeli