Keskustan nuorisojohto: Koulutusleikkaukset romuttavat koulutuksen tasa-arvon

Keskustan nuorisojohtajat tyrmäävät rakennepaketin miljoonaleikkaukset lukioihin ja ammattioppilaitoksiin. Keskustanuorten puheenjohtaja Teppo Säkkisen ja Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakalan mukaan kaavailtu leikkaus romuttaisi koulutuksen saavutettavuuden, laadun ja alueellisen tasa-arvon.

– Hallituksen retoriikka on orwellilaista. Samassa paperissa loruillaan koulutuksen alueellisesta saavutettavuudesta ja esitetään 200 miljoonan euron leikkausta, joka vastaa mittaluokaltaan joka neljännen lukion ovien sulkemista. Jos aikomuksena on karsia oppilaitosverkkoa, on oltava selkärankaa sanoa se suoraan, Säkkinen paaluttaa.

Ammatillisen koulutuksen valtionosuuksia ja aloituspaikkoja on jo leikattu ja koulutusta koottu isommille järjestäjille. Nuorisojohtajat ihmettelevät, mistä kaavaillut säästöt voivat enää irrota. Lukioihin esitettävä suoritettuihin tutkintoihin ja tuloksiin pohjautuva tulosrahoitus ei saa nuorkeskustalaisilta ymmärrystä.

– Tulosrahoituksesta hyötyisivät kaupunkikeskusten kärkilyseot, jotka voivat poimia hakijoiden joukosta kympin opiskelijat. Lähiöiden ja maaseututaajamien lukiot ollaan pistämässä koville, vaikka niissä ponnistellaan heikommistakin lähtökohdista ylioppilaiksi, toteaa Hakala.

Rakennepaketin suurimmat säästöt, yhteensä puoli miljardia, osuvat vanhusten laitospaikkoihin ja toisen asteen koulutukseen. Katteettomasti nuorisotakuulla ja vanhustenhoidon remontilla hurskastellut hallitus jätti sen sijaan tärkeät ja laajasti toivotut rakenteelliset korjaukset tekemättä.

– Kaivatumpi viesti olisi selkeä päätös eläkeiän nostamisesta. Hallitus ei voi lykätä näin merkittävää päätöstä seuraajilleen tai etujärjestöille arkailun takia. Kyse on vastuunkannosta ja sukupolvien välisestä tasa-arvosta, muistuttavat nuorisojohtajat.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Teppo Säkkinen, 050 384 6820

Puheenjohtaja Jirka Hakala, 050 389 7260

Jaa tämä artikkeli