Keskustaopiskelijoiden Hakala: Lukukausimaksut vahingoittaisivat Suomea

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Jirka Hakala tyrmää opetusministeri Krista Kiurun esityksen lukukausimaksujen käyttöönotosta ulkomaisille opiskelijoille. Lukukausimaksujen käyttöönotosta seuraa huomattavaa vahinkoa korkeakoulujen kansainvälistymiskehitykselle, suomalaiselle yritysmaailmalle sekä kurjistaa huoltosuhdettamme entisestään. Hyödyistä ei sen sijaan ole näyttöä, lukukausimaksuja puolustavat perustelut liikkuvat arvailujen ja ”musta tuntuu” -perustelujen tasolla, summaa Hakala.

-Lukukausimaksut ovat huono ja lyhytnäköinen idea, jolla karkotettaisiin Suomen kipeästi tarvitsemat kansainväliset osaajat. Vanheneva Eurooppa käy kovaa kilpailua nuorista kyvyistä, ja esimerkiksi Saksassa päätettiin juuri luopua kv-opiskelijoiden lukukausimaksuista, muistuttaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Jirka Hakala.

Suomessa lukukausimaksujen toimivuutta on selvitetty mm. tuoreella lukukausimaksukokeilulla, jonka tulokset osoittivat lukukausimaksut stipendijärjestelmineen Suomeen sopimattomiksi. Lisäksi vasta julkistettu VATT:n ja CIMO:n selvitys osoittaa, että kv-opiskelijoiden kouluttaminen lukukausimaksuitta on kannattava sijoitus Suomen kansantaloudelle, koska puolet heistä jää valmistuttuaan Suomeen töihin vahvistamaan kansantaloutta ja huoltosuhdetta. Argumentit lukukausimaksujen puolesta eivät perustu tutkimukseen tai faktoihin, muistuttaa Hakala.

-Lukukausimaksujen puolestapuhujia ovat lähinnä eräiden yliopistojen johtajat, jotka sivuuttavat kansantalouden kokonaisedun. Esitys lukukausimaksuista on populistinen, lyhytnäköinen ja Suomen kansantaloudelle vahingollinen, linjaa Keskustaopiskelijoiden Hakala.

Lisätietoja:

Jirka Hakala, puheenjohtaja, jirka.hakala(at)keskustaopiskelijat.fi, 050 3897260

Jaa tämä artikkeli