Keskustan Opiskelijaliiton liittokokous: Keskustan on muutettava koulutuspolitiikan suunta

Keskustan on asetettava koulutuspolitiikka keskiöön ja nostettava vahva sivistykseen ja ihmisyyteen perustuva koulutuspoliittinen linja lyömäaseekseen erottuakseen muista puolueista. Keskustaopiskelijat vaativat Keskustaa olemaan koulutuspolitiikan suunnan kääntäjä. Vahvan koulutus- ja sivistyspoliittisen roolin ottaminen vaatii puolueen toimintatapojen muuttamista ja koulutuspoliittisen osaamisen vahvistamista puolueen ylintä johtoa myöten.

Kuluneella hallituskaudella koulutuspolitiikasta on tehty keppihevonen jota on hyväksikäytetty taloudellisen tilanteen korjaamiseen. On unohdettu koulutus, sivistys ja yhteiskunnan etu pitkällä tähtäimellä. On pyritty kohti putkitutkintoja, joissa tärkeintä on koulun läpäiseminen eikä siitä saatu osaaminen. Niissä opiskelijan eteneminen on rajattu tarkasti, eikä omiin päätöksiin ja toiveiden toteuttamiseen ole mahdollisuutta. Tehostamisen nimissä koulutuksen rahoituksesta on leikattu suuria määriä. Tällä tiellä ei voida jatkaa loputtomasti.

Keskusta on sivistyspuolue, jonka tulee korostaa omassa koulutuspoliittisessa linjassaan täysin päinvastaista periaatetta. Sivistys ja koulutus ovat kaikille avointa pääomaa. Opintopolkujen tulee olla joustavia, opetusmenetelmien monipuolisia ja elinikäisen opiskelun mahdollista kaikille. Koulutus tulee nähdä sijoituksena, ei yksilöille suunnattuna hyödykkeenä josta voi helposti leikata. Tällä hallituskaudella tehdyt päätökset ovat johtaneet ilmapiiriin, jossa opiskelijoita pidetään itsekkäinä omaneduntavoittelijoina eikä Suomen tulevaisuuden rakentajina. Sivistyspuolueena Keskusta ymmärtää, että koulutus ei ole vain yksilön, vaan myös koko yhteiskunnan kehittämistä ja sivistämistä.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Jirka Hakala
jirka.hakala@keskustaopiskelijat.fi, 050 388 0016

Jaa tämä artikkeli