Kannanotto: Ylioppilaslehti ei ole vaalimainos

Ylioppilaslehden maaliskuisen abinumeron kannessa poseeraa vihreiden eduskuntavaaliehdokas Ozan Yanar.  Lisäksi kannessa on sutattu yli sana “demari”.Yanarin henkilökuva on lehden pääjuttu ja sillä on pituutta poikkeukselliset kuusi sivua. Tämän luokan näkyvyys on kenelle tahansa eduskuntavaaliehdokkaalle lottovoitto. Kolmen aukeaman mainoksen hinta ylioppilaslehden abinumerossa on 34.500 euroa (+ alv). Etukannesta ei voi ostaa mainostilaa mutta takakansi irtoaa 6.300 eurolla (+alv). Artikkelin näkyvyyttä vastaavan mainostilan ostaminen maksaisi siis ehdokkaalle yli 50.000 euroa. Muita Helsingin yliopistossa opiskelevia eduskuntavaaliehdokkaita ei koko numerossa ole huomioitu edes sivulauseella.

Ylioppilaslehti on Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan alaisuudessa toimiva riippumaton media, joka tavoittaa suurimman osan ylioppilaskunnan opiskelijoista. Lehden levikki on 40 000, nyt julkaistun abinumeron 75 000.

Me Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan poliittiset ryhmät kummeksumme suuresti Ylioppilaslehden päätöstä tehdä näyttävä, vastakkainasettelun hengessä laadittu artikkeli yhden puolueen eduskuntavaaliehdokkaasta vain muutama viikko ennen vaaleja ja nostaa se vielä lehden kanteen.

Ylioppilaslehti on historiansa aikana paheksunut mm. ay-liikettä yhden puolueen edustajien suosimisesta. Samalla lehti kuitenkin itse nostaa vihreitä positiivisessa valossa esiin vaalien alla vain muutama numero sen jälkeen, kun lehden päätoimittaja on kritisoinut esimerkiksi kokoomusta rankasti pääkirjoituksessaan.

Ylioppilaslehden vuosittaiset kustannukset ovat 400 000 euroa. Lehden kulut katetaan paitsi mainostuloilla, myös ylioppilaskunnan pakollisista jäsenmaksuista kerätyillä varoilla. Lehden maksavat siis kaikki opiskelijat. Miksi opiskelijoiden jäsenmaksuilla rahoitettu, riippumattomana itseään pitävä lehti ottaa puoluepolitiikkaan näin voimakkaasti kantaa?

HYYn edustajisto päättää mm. lehden päätoimittajan valinnasta ja lehden tilaamiseen käytettävästä määrärahasta ylioppilaskunnan talousarviossa. On kyseenalaista, että lehti antaa ilmaisen kansikuvamainoksen henkilölle, joka on mukana päättämässä lehden rahoituksesta.

Toivomme ylioppilaskunnalta tasapuolisuutta varainkäytössä. Lisäksi toivomme ylioppilaskunnan kiinnittävän huomiota jäsenmaksurahoilla tuotetun journalismin laatuun. Myös objektiivisuuden tulee olla yhtenä kriteerinä laatua arvioitaessa. Ymmärrämme, että journalismin objektiivisuuden arviointi ei aina ole kovin yksinkertaista, mutta vaaleissa ehdolla olevien ihmisten henkilökuvien kohdalla rajanvedon pitäisi olla harvinaisen helppoa. Suurin osa vakavasti otettavista riippumattomista medioista pyrkiikin välttämään yhden puolueen ehdokkaiden näyttävää nostamista vain muutamia viikkoja ennen vaaleja. Niin kauan kun kaikki opiskelijat osallistuvat Ylioppilaslehden rahoittamiseen, tulisi tasapuolisuuden ja moniäänisyyden korostua myös Ylioppilaslehden toiminnassa.

Lisätietoja:

Kansalliset Ylioppilaat ry

Puheenjohtaja Marianna Kupias, p. 040 757 4760

Opiskelijoiden sosialidemokraattinen yhdistys – OSY ry

puheenjohtaja Elisa Gebhard, p. 050 575 1723

Sitoutumaton vasemmisto ry

puheenjohtaja, Lauri Linna, p. 0400 403 506

Helsingin Keskustaopiskelijat ry

Risto Lahti, puheenjohtaja, p. 0400856404

Jaa tämä artikkeli