Keskustaopiskelijoiden Kemppi: Opintotuesta tehdään epäonnistujien hirsipuu

Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Hilkka Kemppi vetoaa eduskuntaan olla hyväksymättä hallituksen esitystä toisen samantasoisen korkeakoulututkinnon opintotukioikeuden rajaamisesta.

Tiistaina 10. maaliskuuta käydyssä ensimmäisessä eduskuntakäsittelyssä hallituksen esitys opintotuen rajaamisesta voitti. Toisen samantasoisen korkeakoulututkinnon opintotukioikeuden rajaus on jälleen äänestyksessä perjantaina 13. maaliskuuta. Hallitus uskottelee esityksen tuottavan 10,5 miljoonan euron säästöt.

”Opintotuen rajaamisessa ensimmäiseen tutkintoon näytetään keskisormea Suomen tulevaisuuden toivoille. Suomen hallitus allekirjoittaa maailman muutokset, mutta käskee opiskelijoita etenemään laput silmillä. Olen paitsi taikauskoinen epäonnenpäivää kohtaan, myös suunnattoman järkyttynyt Suomen hallituksen välinpitämättömyydestä osaamista kohtaan. Näin typerää rajausta opiskelijan toimeentuloon ei ole vielä koskaan nähty.”, Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Hilkka Kemppi painottaa.

Hallituksen esitetty lumeleikkaus tulee kasvattamaan valtion sosiaaliturvakuluja siirtämällä yhä useampia opiskelijoita opintotuen piiristä toimeentulotuen piiriin. Toimeentulotukea ei ole tehty palvelemaan opiskelijoiden tarpeita, jonka vuoksi myös kansaneläkelaiton kuormittuu entisestään. Lisäksi opintotuen hinkkauksien määrä kasvaa taas yhdellä muutoksella. Erilaisia opintotuen päivitettyjä muotoja on käytössä jo lähes kaksikymmentä yhtä aikaa.

”Näyttää siltä, ettei kukaan välitä nuorista, joiden tulisi valita kertaheitolla oikea koulutusohjelma kevään yhteishaussa. Vaadin nuorille oikeutta erehtyä ja löytää takaisin omalle elämänpolulle. Opintojen nopeuttamiseksi olisi viisaampaa tarttua kesäopintojen mahdollistamiseen ja entistä joustavampaan työn ja koulun yhteensovittamiseen.”, Kemppi toteaa.

”Koulujen ja koulutusohjelmien väliset siirtymät eivät toimi riittämättömästä toisen asteen uraohjauksesta puhumattakaan. Juuri täysi-ikään ehtineeltä nuorelta ei voi edellyttää kaikkien koulutusvaihtoehtojen hallintaa ja loppuelämän uran lukitsemista yhdessä yössä. Tällä opintotuen lumeleikkauksella ainoastaan hankaloitetaan opiskelijoiden erehtymistä.”, Kemppi lisää

”Koska opintotuesta on tulossa käyttökelvoton, tulee meidän viipymättä päästää opiskelijat hirsipuusta perustulokokeilun piiriin ja lopettaa sosiaaliturvalla leikkiminen. En aio katsella vierestä, kun toivo ja usko tulevaisuudesta valuu viemäriin.”, Kemppi painottaa.

Lisätiedot:
Hilkka Kemppi,
Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja
hilkka.kemppi@keskustaopiskelijat.fi,
p. 0400 181 115

Jaa tämä artikkeli