Keskustaopiskelijoiden Kemppi: Kiitos – kilpailukykypaketti on nyt tasapainoisempi

Puolet tupaan tulleesta lumesta suli eilen uuden kilpailukykypaketin julkistamisen jälkeen.

Haluan välittää kentältä tulleen kiitoksen siitä, että hallitus on ottanut kansalaisilta syystä tulleen kritiikin tosissaan ja tehnyt toimia paketin tasapainottamiseksi. Samalla haluan kiittää ammattiyhdistysliikettä siitä, että paketin sisältöön tuli parannusesityksiä, toteaa Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja Hilkka Kemppi.

Lopputulos on selkeä, sillä eilinen tiedonanto sisälsi kaksi muutosta kipeänä pidettyihin toimiin: Työntekijälle säädetään lakisääteinen oikeus lomarahaan samalla kun lomarahoja tiputetaan kolmanneksella. On ollut eriarvostavaa, että lomarahaa on nautittu vain osassa työsuhteista. Myös sunnuntai- ja ylityökorvausten leikkaukset perutaan, joka parantaa paketin tasa-arvoisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Kilpailukykypaketin uutena kohtana lomarahojen leikkaus kohdistuu lisien säästöjä tasapuolisemmin palkansaajiin.

Kritisoin sunnuntaikorvausten kohdistumista opiskelijoille ja nuorille 10.9.2015 Suomenmaassa. Viime viikolla esitin konkreettisia keinoja työelämässä jaksamiseen ja arvioin edelleen paketissa mukana olevaa sairaspäiväkarenssia järjenvastaisena. Tunnolliset työntekijät menevät töihin jo nyt puolikuntoisina, jonka vuoksi sairaspäiväkarenssin käyttöönotto vaatii erityistä herkkyyttä työnantajilta ja työterveyshuollolta.

Lisäksi kilpailukykypaketin neuvottelut todistavat, että aktiivista politiikan ja ammattiyhdistysliikkeen yhteistyötä on jatkettava.

Suomalainen kolmikanta perustuu siihen, että kukaan ei voi omistaa tietoa yksin. Neuvotteluita ei voi jumittaa kompromissin puuttuessa tai historian muurien löytyessä vaan yhteistyötä on kehitettävä vastaisuuden varalle. Tämä ei ole viimeinen kerta, kun kolmikannan arvo on korvaamatonta, Kemppi linjaa.

Talouden reunaehdoissa vuosiloman enimmäispituuden rajoittaminen ja helatorstain sekä loppiaisen palkattomaksi muuttaminen ovat huomattavasti hyväksyttävämpiä kuin paketin tasa-arvovaikutuksia on tasapainotettu. On hyvä, että ratkaisua ei ole myöskään tarvinnut lähteä hakemaan aiemmin esitettyjä muutosturvan parannuksia heikentämällä. Paketti sisältää edelleen työllistymistä edistävän valmennuksen tukemisen, työterveydenhuollon turvan ja työnantajalle maksettavan 2 500 euron kertakorvauksen työntekijän äitiyspäivärahakauden alkaessa. Näiden perään huutaa nimenomaan tulevaisuuden työntekijät, joiden jaksamiseen ja työssä menestymiseen meidän tulee panostaa nykyistä enemmän.

Lisätietoja:

Hilkka Kemppi

Keskustan Opiskelijaliitto

puheenjohtaja

0400 181115

hilkka.kemppi@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli