Keskustaopiskelijat: Opintotukiuudistus menisi metsään Uusitalon periaatteilla

Keskustan Opiskelijaliitto (KOL) vaatii hallituspuolueita koolle sopimaan opintotuen uudistamisen reunaehdoista. Opintotuen selvitysmieheksi nimetyn Roope Uusitaloa aiemmat linjaukset aiheesta osoittavat, että poliittiset evästykset ovat välttämättömiä ennen työn aloittamista. Uusitalo on mm. linjannut YLE:llä syyskuussa, että ” Opintotuen korotus saattaa hyvinkin pidentää valmistumisaikoja” ja että ”Opiskelu on sen verran kannattava sijoitus, että yhteiskunnan ei sitä välttämättä ihan kokonaan tarvitsisi maksaa.”

– Uusitalo on paaluttanut toivovansa maksullisempaa koulutusta heikommalla sosiaaliturvalla. Se ei voi olla keskustan eikä hallituksen linja. Hallitus on tähän mennessä sopinut vasta säästötavoitteesta, joten nyt tarvitaan nopeasti yhteisiä reunaehtoja ohjaamaan uudistustyötä, linjaa Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Hilkka Kemppi.

Uusitalo on julkisesti haikaillut vanhan maailman lainapohjaista tukimallia ja harmitellut opintolainabisneksen surkastumista. Opintotukea pitää kuitenkin uudistaa tämän päivän epävarmat työmarkkinat ja köyhien nuorten tarpeet mielessä, ei pankkiirien haaveiden pohjalta. Keskustaopiskelijat korostavat, että opintotukeakaan ei voida museoida nykymalliin, vaan opintotukea on pystyttävä myös aidosti uudistamaan. KOL esittää, että 1990-luvun laman aikana luomaa nykymallia päivitettäisiin siirtämällä opiskelijat yleisen asumistuen piiriin, aivan kuten hallitus on nyt tekemässä eläkeläisille.

– Nopeiden rakennemuutosten Suomessa eri ikäiset opiskelijat tarvitsevat yleistä asumistukea. Se huomio alueelliset erot asumisen hinnassa ja kohdistuu tukea eniten tarvitseville. Sen sijaan Uusitalon vihjailemaa maksullista opiskelua tai velaksi elämiseen nojaavaa arkea eivät suomalaiset nuoret tarvitse, muistuttaa Keskustaopiskelijoiden Kemppi.

Linkkejä Uusitalon blogiin ja kommentteihin: 
http://blog.hse-econ.fi/?p=4813
http://yle.fi/uutiset/budjettichat_suomalaiset_haluavat_elakekaton_lisaa_velkaa_ja_veroparatiisit_kuriin/8290639

Lisätietoja:

Hilkka Kemppi
Keskustan Opiskelijaliitto
Puheenjohtaja
050 3897260
hilkka.kemppi@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli