Joensuun Opiskelevat Keskustalaiset: Riehuminen ei ole ratkaisu

Vaikka opiskelijoihin ja heidän toimeentulonsa kohdistuvat leikkaukset sapettavat Joensuun keskustaopiskelijoita kovasti, he tuomitsevat mellakaksi muotoutuneen mielenilmauksen. Mauton radikalisoituminen tärkeän asian ollessa kyseessä vie huomion pois aiheesta ja antaa väärän kuvan leikkauksen peruuttamista vaativista opiskelijoista. Mielenilmaus opiskelijoiden toimeentulon pienentämistä vastaan oli aiheellinen. Sen sijaan tapa, jolla rauhallinen ja hallittu tilanne muuttui kaaokseksi, ei sitä ollut.

Maanantaina 14.3. tapahtuneen pääministeri Sipilän biotalousseminaarivierailun yhteyteen suunniteltu mielenilmaus olisi voinut olla maltillinen, siisti ja vakavasti otettava. Nyt päällimmäiseksi suuhun jää vain paha maku, kun tilanne eskaloitui negatiivisella tavalla. Tarkoituksen ei pitäisi pyhittää keinoja niin, että epäasiallisia ylilyöntejä saisi vain tapahtua. Vaikka hätä omista oikeuksista onkin kova, pitäisi silti pystyä välttämään asiattomuuksia. Tämä siksi, että mielikuvaksi jäävät valitettavan usein ne, jotka käyttäytyvät huonosti, eivätkä ne, jotka esittävät asiansa sievästi.

Muun muassa YLE:n kirjoittaman artikkelin mukaan tilanne eskaloitui vasta siinä vaiheessa, kun väkijoukko sai kuulla pääministerin menneen saliin takakautta. Eikö ole aivan luonnollista, ettei vihaisen ihmismassan läpi tahdo mennä, varsinkaan kun tilanne voi vallan hyvin suorastaan räjähtää? Ihan hyvinhän tilanne olisi voinut karata käsistä myös silloin, kun pääministeri olisi kävellyt etuovesta. Onneksi kenellekään ei käynyt mitään, vaikka pahastikin olisi voinut sattua. Lisäksi tällainen riehuminen vaikeuttaa varmasti jatkoa ajatellen päättäjien ja opiskelijoiden välistä vuoropuhelua.

Asiallinen keskustelu ei ole toisen päälle huutamista, eikä se vaadi vastapuolen repimistä irti sulkeutuvista ovista, varsinkaan silloin kun huutajilla ei ole mitään asiaa tapahtumaan. Riehuminen ei ole ratkaisu. Vääränlainen radikalisoituminen, mukaan lukien uhkaava käyttäytyminen, ei kuulu hyviin keskustelutapoihin. Kansalaisaktiivisuus ja mielipiteensä osoittaminen esimerkiksi mielenilmauksella ovat erittäin suositeltavia asioita. Sellaiseen positiiviseen radikaaliuteen Joensuun opiskelevat keskustalaiset kannustavatkin.

Jaa tämä artikkeli