Keskustan Opiskelijaliiton liittokokous: Pois luottohäiriömerkinnän leimasta!

Keskustan Opiskelijaliiton liittokokous vaatii, että luottohäiriömerkintä ei saisi ratkaisevasti vaikuttaa oman asunnon saamiseen. Usein esimerkiksi luottohäiriömerkintä voi olla este kotivakuutuksen myöntämiselle. Voimassa oleva kotivakuutus on taas usein ehto saada vuokrasopimus solmituksi.

 

On täysin absurdia, että näinkin yksinkertainen ketju vaikuttaa siihen, kuinka ihminen saa asunnon. Uuden kodin saaminen ja vuokrasopimuksen allekirjoittaminen tarkoittavat usein uuden elämänvaiheen alkamista. Tässä vaiheessa silta ei saisi nousta pystyyn, liittokokous toteaa.

 

Taloudelliset ongelmat jossakin elämänvaiheessa eivät saa määrittää tulevaisuutta vuosiksi eteenpäin, vaan ongelmista huolimatta ihmiselle tulisi taata mahdollisuus tulevaisuuden rakentamiseen. Keskustan Opiskelijaliitto katsoo, että taloudellisista vaikeuksista ja luottotietojen menettämisestä johtuvan asunnottomuuden torjumiseen on tartuttava toden teolla. Yhteistyössä eri toimijoiden kesken tulisi jokaiselle mahdollistaa esimerkiksi kotivakuutuksen saaminen.

 

Keskustan Opiskelijaliiton liittokokouksen hyväksymän sosiaalipoliittisen ohjelman mukaan nuorten, alle 25-vuotiaiden, luottosuhteita koskevien maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikoihin tulisi saada lyhennystä tiettyjen kriteereiden täytyttyä. Nuoren henkilön luottosuhteita koskevan maksuhäiriömerkinnän tallennusajan tulisi lyhentyä yhteen vuoteen, mikäli saatavasta on tehty kirjallinen maksusopimus ja sitä on todistettavasti noudatettu vuoden ajan ilman huomautuksia tai mikäli saatava on maksettu vuoden aikana ja siitä on toimitettu tieto rekisterinpitäjälle, eikä henkilölle ole rekisteröity uutta häiriötä tallennusaikana.

 

Keskustan Opiskelijaliiton liittokokous kokoontui 12.-13.11. Jyväskylässä. Liittokokous päätti uuden sosiaalipoliittisen ohjelman lisäksi sääntömääräisistä asioista sekä valitsi uuden puheenjohtajan ja liittohallituksen.

 

Lisätietoja:
Anniina Sippola
Keskustan Opiskelijaliiton puheenjohtaja
050 3897260
anniina.sippola@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli