Keskustan Opiskelijaliitto: Loppu opiskelijaruletille

Nykyinen tilanne johtaa opiskelijoiden turhautumiseen ja resurssien tuhlaamiseen.

Keskustan Opiskelijaliitto on huolissaan toisen asteen opiskelijavalintojen tämänhetkisestä tilanteesta. Yle uutisoi (27.1.), että lähihoitajakoulutusta vaivaa alalle soveltumattomien valinta. Oppilaitokset ovat luopuneet jopa pääsykokeista niiden kustannusten vuoksi. Tilanne on johtanut Ylen uutisen mukaan alalle soveltumattomien valitsemiseen koulutuslinjoille.

“Nykyinen tilanne on johtanut opiskelijarulettiin, jossa opiskelijat otetaan sisälle soveltuvuudesta välittämättä. Avainasemassa hyviin opiskelijavalintoihin ovat opinto-ohjaus sekä oppilaan alalle sopivuutta mittaavat soveltuvuuskokeet”, linjaa puheenjohtaja Arttu Karila.

Väärät alavalinnat johtavat opiskelijoiden kohdalla turhautumiseen. Sosiaali- ja terveysalalla taas on kyse viime kädessä potilasturvallisuudesta. Koulutustakuun kautta koulutukseen ohjautuvien nuorten kohdalla on varmistettava heidän edellytyksensä opiskella ja mahdollinen tarve tukitoimille. Keskeyttämiset ovat todellinen ongelma ja johtavat pahimmillaan nuorten syrjäytymiseen.

“Meidän tulee korjata valintajärjestelmän valuviat ja tukea opiskelijoita valitsemaan itselle mieluinen opiskeluala. Tästä on oltava selkeä vastuu koulutuslaitoksilla.”, Karila painottaa.

Lisätietoja:

Arttu Karila
puheenjohtaja
Keskustan Opiskelijaliitto
050 3897260
arttu.karila@keskustaopiskelijat.fi

Jaa tämä artikkeli