Jyväskylän Keskustaopiskelijat: Vastine vegaaniruoka-aloitteeseen

Jyväskylän Keskustaopiskelijoiden vastine JYYn vihreiden aloitteeseen:
Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunnassa on herännyt keskustelu ylioppilaskunnan tapahtumissaan tarjoaman ruuan eettisyydestä ja terveellisyydestä. Haluamme kiittää JYYn vihreitä opiskelijoita keskustelun avauksesta.

Ilmastonmuutos on vakava asia ja sitä vastaan on toimittava tehokkaasti myös ylioppilaskuntatasolla. Näemme ruuantuotannossa tärkeiksi samat, vihreiden aloitteessaan mainitsemat teemat: vastuullisuus, ympäristöystävällisyys ja terveellisyys. Jyvionin aloite on kuitenkin puutteellisesti valmisteltu. Se vetää viivoja suoraksi ja antaa valitettavasti kovin mustavalkoisen kuvan siitä, mikä on vastuullista ja ympäristöystävällistä ravintoa.

Kasvisruoka, saati vegaaninen, ei poikkeuksetta takaa ympäristöystävällisyyttä ja eettisyyttä, sillä ruuantuotannon ilmasto- ja ympäristövaikutukset ovat hyvin riippuvaisia tuotantotavoista. Esimerkiksi siinä, missä kasviperäisen ruuan tuotanto keskimäärin kuormittaa ympäristöä karjataloutta vähemmän, ympäristökuormitus kasvaa merkittävästi, jos ruoka kuljetetaan Suomeen muualta maailmasta. Lisäksi huomionarvoisia ovat useiden tuotantomaiden tarjoamat kehnot työolot sekä alhaiset resurssit, kuten vähäiset vesivarannot, joita rikkaiden vientimaiden ruuankulutus heikentää entisestään. Suomessa sen sijaan esimerkiksi riittää vettä ja kotimaisessa karjataloudessakin ravinteiden kierrätys kehittyy jatkuvasti, jolloin ympäristökuormitus ja resurssien tuhlaus pienenee.

Eettisempään ja terveellisempään ruuankulutukseen kannustaminen on tärkeä tavoite JYYlle, mutta emme koe, että yksioikoisesti vegaanisen ruuan tarjoilu JYYn tapahtumissa on oikea väylä. Parhaan esimerkin ja vaikutuksen eettisen ja ekologisen ruuan puolesta JYY antaisi tarjoamalla vegaanisen ruuan sijaan Suomessa tuotettua lähiruokaa. Tällöin tietäisimme mistä ruoka tulee ja pystyisimme tarjoamaan kaikille ruokailijoille monipuolista ja puhdasta ravintoa ja samalla tukemaan suomalaista työtä.

Mainittakoon lisäksi, että emme näe miten vegaaninen tarjoilu huomioisi paremmin eri allergiat, kun useat kasvikunnan tuotteet, kuten pähkinät, useat vihannekset ja hedelmät, viljat ja palkokasvit ovat yhtälailla allergisoivia.

 

Linkki alkuperäiseen JYYn vihreiden aloitteeseen.

Jyväskylän Keskustaopiskelijat

Jaa tämä artikkeli