Kati Hannila: Onko teidän kunnassanne sama kuume kuin meillä Oulussa?

Näin kuntavaalien alla jatkuva kaavoituksesta puhuminen saattaa äänestäjällä tulla jo korvista ulos. Allekirjoittanut itse ei ole tätä kuumetta yhtään sen enempää hillinnyt, mutta olen tässä pohtinut kuinkahan moni meistä ehdokkaista todella tietää mitä kaavoitus on.

Ensimmäisenä kysymyksenä voi tulla mieleen, että mihin sillä kaavalla nyt oikeasti vaikutetaan, kun puhutaan kaupunkisuunnitelusta. On olemassa kaikista generaalisin yleiskaava, joka näyttää kaupungin suunnan. Sillä voidaan ohjata suuria alueita esimerkiksi kaupunkissa kehittämivyöhykkeiden avulla. Se, mistä me ehdokkaat yleensä puhumme, on asemakaava ja tämä asemakaava juuri ohjaa näitä kehittämisvyöhykkeitä siihen suuntaan, mihin me itse sen haluamme menevän. Maaseutualueella näitä kehittämisvyöhykkeitä ohjataan esimerkiksi kyläkaavalla tai kyläsuunnittelulla. Kuulostaa omaankin korvaan aika tekniseltä ja sekä säännellyltä aiheelta. Joten siis, kun ehdokas puhuu rakennusten korkeudesta, mataluudesta, omakotitaloista tai jostain muusta saman tapaisesta, tarkoittaa hän useasti asemakaavaa. Tämä toki riippuen siitä, onko kyseessä kaupunki- vai maaseutualue. Se, miksi meillä on tällainen ylätason yleiskaava ja erikseen vielä tarkempi asema- tai kyläkaava, auttaa vain meitä kaikkia vetelemään ensin niitä suuria linjoja, ja sen jälkeen maalaamaan sillä pikku pensselillä alueita parempaan kuntoon.

Kaavoitus sinänsä ei ole seksikäs aihe eikä sillä yleensä saa nuoria kiinnostumaan vaikuttamisesta tai äänestämisestä. Pitäisi mennä enemmän lopputulos edellä, mitä valmistella yhä hienompia prosessikaavioita itse aiheesta. Itseäni ainakin kiinnostaa, mikä on vuokrahuoneistoni hinta tai onko alueen lähellä kauppoja tai jopa urheilumahdollisuuksia. Näihin kaikkiin pystytään vaikuttamaan kaavoituksen kautta. Vuokrahuoneistoista voidaan kaavoituksen kautta tehdä myös energiatehokkaita toimivia komplekseja yhdellä pienellä päätöksellä. Rakentamalla korkeammin. Kun rakennamme korkeammin, säästämme rakennuskustannuksissa sekä säästämme myös tätä kautta materiaalissa, joka luo kestävämpää yhteiskuntaa.

Jatkossa meidän ehdokkaiden täytyy puhua enemmän ratkaisuista ja lopputuloksista, eikä vain kaupunkiemme ongelmista. Myydään omat ideamme ja puhutaan silloin asioista asioiden oikeilla nimillä. Ja äänestäjä, valitse ehdokkaasi niiden joukosta, joilla on ideoita, kykyä luoda uutta ja tehdä kompromisseja. Viedään jokainen Suomen kunta yhden loikan verran eteenpäin.

Kati Hannila
KOL:n 1. varapuheenjohtaja
Oulu

 

 

 

Share the Post:

Related Posts